Managed hosting door True

Fox-IT versterkt Maastrichts forensisch lab

 

Fox-IT treedt toe tot het nieuwe forensische instituut in Maastricht TMFI (The Maastricht Forensic Institute). Deze tegenhanger voor het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) doet ook onderzoek naar digitale sporen in misdaadonderzoek.

Het nieuwe forensisch laboratorium in Maastricht, TMFI (The Maastricht Forensic Institute), heeft ict-beveiligingsspecialist Fox-IT binnengehaald als lid. TMFI is in mei dit jaar van start gegaan en verricht sinds september ook concreet onderzoek voor justitie.

Dit forensisch laboratorium is een tegenhanger voor het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Dat onderzoekslab kampt al geruime tijd met teveel werk, maar weet dat geleidelijk weg te werken. Toch denkt TMFI dat er genoeg groei is in de 'forensische markt', mede door de toename in vraag naar contra-expertise en 'second opinions' in rechtszaken. De onafhankelijke NFI-tegenhanger is opgericht door de Universiteit Maastricht en chemieconcern DSM Resolve. Fox-IT voegt zich nu bij deze twee instanties.

Ook strafrechtelijk

Ict-beveiligingsspecialist Fox-IT verruimt hiermee het gebied waarin het actief is. "Onze forensische dienstverlening richtte zich in het verleden vooral op de civiele markt. Doordat we nu deel uitmaken van TMFI kunnen we ons ook richten op de strafrechtelijke forensische ict-markt." Digitale technologie is één van de specialiteiten van het TMFI. Naast DNA-onderzoek is dit de grote groeier op forensisch gebied.

Computersporen bij misdaden, maar ook digitale vergrijpen zelf zijn een groeiend terrein voor politie, Justitie en daarmee dus ook voor forensische onderzoekslabs. Zo was er in 2005 de arrestatie van drie Nederlanders die een netwerk van zo'n 1,5 miljoen zombie-pc's hadden opgezet. Vorig jaar was er nog de opheft over inloggen bij persdienst GPD door oud-medewerkers, wat juridisch gezien neerkomt op digitale inbraak. In zulke gevallen is forensisch onderzoek nodig om de aanklachten te onderbouwen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2742209). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×