Managed hosting door True

Apple-patch voor DNS-lek deugt niet

 

De patch die Apple vorige week beschikbaar stelde voor een ernstige DNS-lek blijkt niet in alle gevallen te werken. De patch zou de afzenderpoort van UDP-pakketten willekeurig moeten maken, maar werkt niet voor alle versies van Mac OS X.

Vrijdag stelde Apple eindelijk een patch beschikbaar voor een ernstig DNS-lek. Die patch blijkt nu te rammelen. Na installatie zou de DNS-server van Mac OS X UDP-pakketten met een willekeurige afzenderpoort moeten versturen, maar dat gebeurt niet wanneer gebruikers werken met de clientversie van Mac OS X 10.4.11 of 10.5.4.

Deze misser betekent een nieuwe blamage voor Apple in deze DNS-beveiligingskwestie. De fabrikant kwam eerder negatief in het nieuws, omdat een patch drieeneenhalve week op zich liet wachten. Het gedrag van aartsrivaal Microsoft stak hierbij gunstig af. De softwaregigant kwam meteen na het bekend worden van  het lek (op 8 juli tijdens Patch Tuesday) met een update voor de Microsoft DNS-server.

Zowel de client- als de serveruitvoering van Mac OS X gebruiken BIND, de meest gebruikte open source DNS-server. Van deze software bestaat ook al bijna vier weken een gepatchte versie (9.4.2-P1), maar Apple blijkt nog niet in staat te zijn deze versie binnen alle versies van haar besturingssysteem te integreren.

Het lek dat Kaminsky ontdekte

De eerste berichten van aanvallen op DNS-servers zijn inmiddels opgedoken. Een derde van de Nederlandse DNS-servers is nog steeds niet gepatcht. Daartoe behoren ook DNS-servers van providers.

Domain Name System-servers vertalen domeinnamen naar ip-adressen. Er zijn twee soorten DNS-servers: authoritative en caching nameservers. Alleen het tweede type DNS-server (ook wel ‘resolving name servers' genoemd) is vatbaar voor de kwetsbaarheid die Kaminsky ontdekte. Caching nameservers zijn namelijk niet op de hoogte van alle domeinnamen op het hele internet, en sturen daarom vertaalverzoeken aan ‘autoritieve' DNS-servers. In zo'n vertaalverzoek vraagt een DNS-server naar het ip-adres dat hoort bij een bepaald website- of mailadres. Het huidige DNS-lek maakt het voor kwaadwillenden mogelijk zich uit te geven voor een autoritieve DNS-server. Zij kunnen daardoor de cache van DNS-servers vervuilen met verkeerde ip-adressen. Die foute adressen kunnen ervoor zorgen dat mails in verkeerde handen terecht komen en dat websitebezoekers worden omgeleid naar vervalste websites. Kwaadwillenden kunnen één website 'kapen' (van bijvoorbeeld een bank of een webmailaanbieder), maar in principe ook het hele .com-domein overnemen.

Snelle check

Wie snel wil controleren of de patch is doorgevoerd binnen zijn eigen bedrijf, kan op de website van Dan Kaminsky via één druk op de knop achterhalen of de gebruikte DNS-server kwetsbaar is of niet. Een meer gedetailleerde controle kan elders worden uitgevoerd. Als blijkt dat de DNS-server die je gebruikt kwetsbaar is, informeer dan je netwerkbeheerder. Is je provider het probleem, laat het ons dan weten.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2663374). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees verder


Lees ook


 

Reacties

Een kwalijke zaak. Je ziet gewoon dat de focus van Apple duidelijk niet meer op server en software zit, maar op Itunes en Iphone.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.