Managed hosting door True

Privacy First start rechtszaak tegen kentekenwet

 

Rechtspraak

De stichting Privacy First vindt dat de Automatische Nummerplaat Registratie (ANPR)-wet in strijd is met het Europees privacyrecht. Het start daarom met de voorbereiding van een rechtszaak om de wet ontbindend te laten verklaren.

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel ANPR (Automatische Nummerplaat Registratie) aangenomen. Door deze wet worden de kentekens van alle auto's in Nederland door middel van cameratoezicht vier weken in een centrale politiedatabank opgeslagen voor opsporing en vervolging.

Privacy First vindt dat deze wet in strijd is met Europees privacyrecht. ‘Bij dit wetsvoorstel is sprake van algemene, ongedifferentieerde gegevensopslag en wordt die opslag niet beperkt tot dat wat strikt noodzakelijk is. Bovendien ontbreekt voorafgaande rechterlijke toetsing bij toegang tot de gegevens’, schreef het eerder deze maand in een verzoek aan de Eerste Kamer om het wetsvoorstel te verwerpen.

Nu de wet is aangenomen, ziet Privacy First ‘geen andere optie’ dan dit door de rechter ongedaan te laten maken. De organisatie zegt zich daarom voor te bereiden op een rechtszaak. Dat doet het in samenwerking met diverse organisaties. Over om welke partijen het gaat, doet het geen uitspraken. 

OV-chipkaart

Eerder dit jaar was Privacy First ook al in conflict met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De stichting vindt namelijk dat de NS aangesproken moet worden op het feit dat reizigers extra moeten betalen voor hun privacy door middel van een anonieme OV-chipkaart.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6250796). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×