Managed hosting door True

Vrees voor verschraling vernieuwingsklimaat

Prinsjesdag 2017

Dit artikel delen:

De ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vrezen dat de aftrekregeling voor de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) volgend jaar moet worden versoberd. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het software-bedrijfsleven.

In de nieuwe begroting heeft minister Kamp (Economische Zaken) minder geld voor de WBSO uitgetrokken: 1.163 miljoen euro in 2018 tegenover 1.205 miljoen euro dit jaar. Bij een groeiende economie met meer r&d betekent dat onherroepelijk lagere ondersteuningspercentages. In een eerdere brief sprak Kamp de verwachting uit dat het tarief van de tweede schijf daalt van zestien naar veertien procent. De eerste schijf zou van 32 naar 31 procent zakken. Ook zijn andere ingrepen mogelijk.

Kamp kon met Prinsjesdag hier nog geen duidelijkheid over geven. Dit gebeurt pas in november. De kosten van de WBSO nemen al meerdere jaren toe. Dat komt omdat meer r&d wordt gedaan, terwijl ook de loonkosten hiervan stijgen.

Verder wordt bezuinigd op de innovatieprestatiecontracten, een regeling voor met name het MKB.

Kapitaal

Tot genoegen van de eerdergenoemde ondernemersorganisaties maakt het kabinet voortgang met de realisering van Invest-NL. Deze nieuwe investeringsinstelling krijgt een kapitaal van 2,5 miljard euro. De bedoeling is dat ondernemers straks bij één loket terecht kunnen voor risicokapitaal, garanties, exportkredietverzekeringen en internationale financieringen. In het voorjaar van 2018 moet het wetsvoorstel klaar zijn. Verder meldt minister Dijsselbloem (Financiën) dat fintech-bedrijven gemakkelijker toegang moeten krijgen tot de Nederlandse financiële sector. Samen met De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten wordt in 2018 gewerkt aan initiatieven om het bankenlandschap te verbreden.

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.