Managed hosting door True

Google tekent beroep aan tegen megaboete

 

Boete

Internetreus Google gaat beroep aantekenen tegen een boete van 2,42 miljard euro. Het bedrijf kreeg de geldstraf omdat het zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping zou bevoordelen bij zoekacties.

De Europese Commissie smeerde Google in juni de boete aan omdat het zijn dominante marktpositie in Europa misbruikt. Internetsurfers krijgen de prijsvergelijker Google Shopping immers eerder te zien dan andere diensten.

Google is het ‘op respectvolle wijze oneens met de conclusies’ en overwoog in juni al om de boete aan te vechten. Het Europees Hof van Justitie bevestigt nu dat het bedrijf wel degelijk in beroep gaat, maar geeft geen verdere details. De Europese Commissie is in elk geval van plan ‘haar beslissing in de rechtbank te verdedigen’, aldus een woordvoerder.

Google Shopping was aanvankelijk geen succes, maar volgens de Commissie veranderde Google vanaf 2008 het geweer van schouder en begon zijn dienst systematisch een prominente plaats bij de zoekresultaten te geven. Tegelijkertijd werden de rivaliserende prijsvergelijkers naar de achtergrond verwezen.

De boete van 2,42 miljard euro is de grootste die de Commissie ooit aan één bedrijf oplegde. Het bedrag is meer dan het dubbele van het vorige record: 1,06 miljard euro voor de (Amerikaanse) chipfabrikant Intel in 2009. De Europese Commissie heeft zeven jaar aan het dossier gewerkt.

Google heeft in Europa  nog twee andere mededingingszaken lopen bij de Europese Commissie. Die gaan over de manier waarop Google smartphone-fabrikanten verplicht om Google-apps te installeren op Android-telefoons.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6197794). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×