Managed hosting door True

Rechter: AP reageert laks op schending privacy

Autoriteit treedt onvoldoende handhavend op

 

CPB

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft afgelopen week in drie rechtszaken te horen gekregen dat zij onvoldoende handhavend optreedt. In een vierde zaak wilden burgers het oordeel van de AP niet afwachten en stapten met succes direct naar de rechter.

Dit meldt Privacybarometer.nl.

De eerste zaak betreft de gedragscode die zorgverzekeraars hanteren voor het verwerken (medische) persoonsgegevens die in 2013 door de rechter onrechtmatig is verklaard. De AP weigerde echter een einde aan de code te maken. De rechter eist nu dat de toezichthouder binnen acht weken daadwerkelijk bij zorgverzekeraars gaat onderzoeken of de werkwijze van de zorgverzekeraars wettelijk door de beugel kan.

Ook in een andere zaak moet de AP van de rechter aan de slag. Het gaat om de landelijke database met medische gegevens die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van iedereen bijhoudt. De medische gegevens worden daarbij niet voldoende anoniem gemaakt en vervolgens wel met andere partijen gedeeld. Ook in dit geval komt de autoriteit niet in actie.

In de derde zaak gaat het om de omstreden afvalpas in Arnhem. In die gemeente kunnen burgers huisvuil alleen in de container gooien na identificatie met een pasje. Op aangeven van een inwoner oordeelde de toezichthouder dat de gemeente Arnhem de wet overtrad, maar vond het vervolgens niet nodig daartegen op te treden.

Deze week was een vierde rechtszaak over het onrechtmatig verwerken van persoonsgegevens. Hierbij gaat het om behandelgegevens in de geestelijke gezondheidszorg die verplicht ook naar een landelijke database worden gestuurd. Eind maart werd duidelijk dat ook hier de gegevens onvoldoende anoniem worden verwerkt en gedeeld. De AP gaf aan een onderzoek te starten, maar de actiegroep Stop benchmark met ROM wachtte dit onderzoek niet af en stapte direct naar de rechter. Twee dagen voor de zitting bij de rechter kozen de zorgverzekeraars en GGZ Nederland ervoor hun manier van gegevens verzamelen om te zullen gooien. 

Reactie Autoriteit Persoonsgegevens

In een summiere reactie stelt een woordvoerder van de AP het volgende: ‘De rechter heeft een tussenuitspraak gedaan en deze nemen wij uiteraard serieus, we gaan ermee aan de slag. Privacy voor deze kwetsbare groepen mensen is natuurlijk ook voor ons van het grootste belang.’

Ook geeft ze aan dat de autoriteit niet inhoudelijk op de zaken kan reageren, omdat een en ander onder de rechter is. ‘Wij zullen aan de rechter laten weten wat wij gaan doen.’

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6126118). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij AP
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×