Managed hosting door True

OT2010 overleeft kort geding SMS Gateway

 

Overheidsaanbestedingsproject OT2010 hoeft de gunning voor het onderdeel sms-gatewaydiensten aan telecomleverancier Clubmessage niet terug te draaien. Dat heeft de Haagse voorzieningenrechter op 1 november 2010 beslist, na een kort geding dat branchegenoot Golden Bytes had aangespannen. Dit bedrijf leverde de afgelopen jaren de gatewaydiensten en vermoedde dat de aanbesteding per ongeluk geen rekening houdt met dure beveiligingseisen voor onder meer DigiD.

Sms-gatewaydiensten zijn een van de telecomonderdelen die onder de noemer Overheidstelecom 2010 (OT2010) worden aanbesteed voor zo'n tweehonderd (semi-)overheidsinstellingen. De diensten verzorgen het koppelvlak over internet met de infrastructuur van de deelnemende organisaties om sms-berichten te kunnen versturen. Dat zijn bijvoorbeeld storingsberichten die naar systeembeheerders worden gestuurd, maar ook authenticatie-sms'jes.

Het programmateam OT2010 verkoos Clubmessage boven Golden Bytes, omdat de offerte van laatstgenoemde leverancier 2 procent duurder was. Met de aanbesteding is een bedrag van ongeveer 900.000 euro gemoeid.

Dure beveiliging

Volgens Golden Bytes hield de overheid echter onterecht geen rekening met de hoge  en dure beveiligingseisen bij de gatewaydiensten. Zelf heeft de Utrechtse onderneming hierin ongeveer een half miljoen euro geïnvesteerd, toen hij in de afgelopen aanbestedingsperiode van vier jaar de diensten leverde.

Uit een gesprek in september met het programmateam OT2010 concludeerde Golden Bytes dat voor de strikte beveiligingseisen een aanvullende aanbesteding zou worden uitgeschreven aan de winnaar van de aanbestedingsronde voor de sms-gateway. De rechter ging echter mee in het verweer van het programmateam dat dit niet het geval was.

DigiD

Bovendien valt het digitale authenticatiesysteem bij overheidsinstellingen DigiD, in tegenstelling tot wat Golden Bytes verwachtte, buiten de aanbesteding van de sms-gatewaydiensten. Daarvoor is een andere procedure inmiddels afgerond (DigiD-X), schrijft de rechtbank.

Golden Bytes wil geen commentaar geven op het verloren kort geding. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het programmateam OT2010 is ondergebracht, beraadt zich nog over de uiteindelijke gunning van het onderdeel sms-gatewaydiensten. Woordvoerder Vincent van Steen verwacht dat in de tweede week van november een besluit valt.

Andere onderdelen

De andere onderdelen van OT2010 zijn vaste telefonie, mobiele telefonie, end-user devices en inbounddiensten. Het onderdeel vaste telefonie was in eerste instantie gegund aan telecombedrijf KPN. Het ministerie heroverweegt deze gunning, nadat branchegenoot Tele2 met een kort geding dreigde en met belastende informatie kwam.

Vodafone wint het onderdeel mobiele telefonie en verzorgt de komende zes jaar mobiele spraak- en datadiensten voor de deelnemende (semi-)overheden. Het Amstelveense BTC Teleconsult levert in die periode meer dan 43.000 mobiele apparaten en hun software en accessoires. KPN verzorgt de inbound-diensten, de afhandeling van circa 21 miljoen inkomende telefoongesprekken per jaar, zoals in klantcontactcentra.

OT2010 was genomineerd voor de Computable Award 2010 voor het Ict-project van het Jaar bij de Overheid.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3616163). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Hier uit kan ik toch opmaken dat het hele aanbestedingstraject een wassen neus is. Een partij wint omdat ze iets goedkoper is, alleen blijkt de andere partij nu meer te doen dan nodig is. Het zou me niet verbazen als Golden Bytes in de praktijk veel beter werk zou afleveren, aangezien zij wel aan zaken denken als security waar Clubmessage blijkbaar niet eens weet van heeft.
In elk geval, die 9 ton zijn natuurlijk volstrekte onzin. Je kunt met een automatiseringsproject niet van te voren alle onbekenden afvangen. Kan gewoon niet, dus van te voren zo'n bedrag roepen is op niks gebaseerd.

Volgens mij staat er in de tekst:

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het programmateam OT2010 is ondergebracht, beraadt zich nog over de uiteindelijke gunning van het onderdeel sms-gatewaydiensten."

Het bedrag van € 900.000 is gebaseerd op door de aanbieders uitgebrachte offertes. De door OT2010 aangeleverde specificaties zijn zeer gedetailleerd (volumes op basis van door de deelnemers vooraf verstrekte info.

Vraag me af wat hier onzin is...!

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.