Managed hosting door True

Minister wil invoering EPD uitstellen

 

De invoering van het elektronisch patiënten dossier (epd) wordt waarschijnlijk uitgesteld. Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (vws) stelt dat voor in de Tweede Kamer. Het plan om het systeem voor 1 september 2009 in te voeren is onhaalbaar.

De invoering van het elektronisch patiënten dossier (epd) wordt waarschijnlijk uitgesteld. Dat plan legt minster Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (vws) voor aan de Tweede Kamer nadat betrokken zorgverleners en kamerfracties kritiek uitten op de voorgestelde invoer van het elektronische patiëntendossier. Op 1 september 2009 zou de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens tussen huisartsen, ziekenhuizen en apotheken moeten werken. Dat blijkt onhaalbaar.

Betrokken artsen, apothekers en ziekenhuispersoneel lieten eerder weten dat de door Klink gestelde termijn niet haalbaar is. De minister hield aanvankelijk vast aan de planning zoals vastgelegd in het regeerakkoord, maar ziet daar nu toch van af.

Betrokken zorgverleners stellen vraagtekens bij de beveiliging van het systeem, de waarborging van privacy van patiënten en vinden dat technische aanpassingen worden opgedrongen door de overheid.

Uitstel

De minister zou zich geen zorgen maken over de beveiliging van het patiëntendossier, maar kiest ervoor om de invoering uit te stellen omdat de aansluiting van duizenden huisartsen op korte termijn tot capaciteitsproblemen zou leiden. Daardoor kan de veiligheid en privacy van patiënten in gevaar komen.

De CDA-minister licht zijn plan voor uitstel van de invoering van het epd  toe in een Kamerdebat op 22 januari 2009. Zijn partij wil niet vooruitlopen op dat debat en geen inhoudelijke informatie geven over de reden van het uitstel.

Het epd is een systeem voor de uitwisseling van elektronische patiëntgegevens tussen huisartsen, apotheken en ziekenhuizen. Via een landelijk schakelpunt krijgen de behandelend artsen, na toestemming van de patiënt, toegang tot medische gegevens. Dat moet medische fouten voorkomen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2842974). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees verder


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.