Managed hosting door True

België krijgt een minister voor ICT

Dit artikel delen:
Vincent van Quickenborne

In ons land wordt door verschillende partijen al enige tijd gepleit voor een ict-minister. De Belgen zijn ons nu voor. De Belgische regering kent de komende regeerperiode een minister voor ict en telecommunicatie.

Vincent van Quickenborne wordt de Belgische minster voor economie, innovatie, administratieve vereenvoudiging, ict en telecommunicatie. De discussie over wie van de ministers verantwoordelijk is voor de ict-, telecom en technologiewereld is zo voor een groot deel van de baan. Volgens het Belgische ict-vakblad Datanews bevat het regeerakkoord nauwelijks ict-afspraken.

In Nederland wordt er door verschillende partijen al lange tijd gepleit voor een minister voor ict. In 2002 legde het kabinet het advies van een commissie onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen naast zich neer. Deze commissie pleitte voor een aparte ict-minister. PvdA-europarlementariër Edith Mastenbroek zei in 2006 nog in Computable: "Er moet een minister van innovatie komen die ook verantwoordelijk is voor ict. Dat geeft technologische innovatie meer richting."

Is Nederland toe aan een ict-minister? Of is dat te veel eer voor een 'facilitaire dienst'? Geef ons jouw mening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wanneer we Nederland als een bedrijf zien zou ik me kunnen voorstellen dat de verantwoordelijkheid voor het beheer van (automatiserings-)middelen bij een persoon is belegd, net zoals voor personeel en financien.

Als we meer willen investeren in innovatie is een minister of staatssecretaris voor ICT een goed idee. Min. voor Economische Zaken doet dit al, maar door een speciaal minister te benoemen krijgt innovatie extra aandacht. Hij/zij moet wel ook een budget krijgen!

Wat gaat een minister voor ICT doen? De technologische ontwikkelingen stimuleren? Daar is EZ al voor.

Een minister van ICT moet verantwoordelijk zijn voor het centraal verwerven (inkopen en of (doen) ontwikkelen), onderhouden en zonodig afstoten van automatiseringsmiddelen en deze beschikbaar stellen aan alle overheidsdiensten. Op die manier is er wellicht beter zicht op voortgang, kwaliteit en kosten van de automatiseringsprojecten bij de overheid.

Ten eerste is die Belg geen minister van ict, maar gewoon die van economische zaken, die ict er bij geschoven krijgt. Gesuggereerd wordt daarmee min of meer de economische kant van ict, en niet de interne (die van de overheid bijvoorbeeld).
In Nederland is juist die interne ict bij de overheid een zootje. E?n centrale minister daarvoor is een slecht idee, dat doorkruist de verantwoordelijkheid van de overige ministers en daarvoor liggen de doelstellingen van de diverse overheidsinstellingen te ver voor uit elkaar. Om meer grip op de ict van de overheid te krijgen zou ik strakker centraal reguleren dat er per departement een ict-verantwoordelijke wordt aangewezen (ambtenaar).
Innovatie moet uit de hoek komen van onderwijs/wetenschap.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.