Managed hosting door True

ICT-markt groeit, maar minder dan vorig jaar

groei cijfers vergrootglas grafiek

De ict-markt in Europa zal in 2008 sneller groeien dan de Amerikaanse. In vergelijking met 2007 is de groei echter wel kleiner. Er wordt vooral geïnvesteerd in software en minder in hardware. De Nederlandse ict-markt zal in 2008 bijna 19 miljard euro bedragen.

De Europese ict-markt neemt dit jaar toe met 3,5 procent ten opzichte van 2007. Daarmee groeit hij sneller dan de markt in de Verenigde Staten, die toeneemt met slechts 2,8 procent. Afgelopen jaar was dat ook al het geval. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Forrester, dat ieder jaar een prognose doet van de ict-markt in Europa en andere delen van de wereld.

Recessie

Waar de Amerikaanse technologiebedrijven hinder ondervinden van een nakende recessie, verwachten de onderzoekers dat hun Europese collega's daar dit jaar weinig van zullen merken. Toch blijft de groei op de Europese markt achter bij voorgaande jaren. In 2007 bedroeg hij nog 6,9 procent en voor dit jaar wordt dus 3,5 procent voorspeld.

De komende maanden zullen bedrijven volgens Forrester meer in software investeren dan in computers en communicatietechnologie. Er wordt 6 procent meer aan programmatuur besteed dan vorig jaar. Europese bedrijven maken daarbij handig gebruik van de gunstige dollarkoers. Voor Amerikaanse leveranciers is dat trouwens een uitgelezen kans om veel omzet uit Europa te halen.

Nederland

De totale Nederlandse ict-markt, waaronder Forrester alle ict-aanschaffen van het bedrijfsleven en de overheid schaart, zal in 2008 18,9 miljard euro bedragen. In 2007 was dat 18,4 miljard euro. 4,9 miljard daarvan is bestemd voor de aankoop van computer hardware en nog eens 3,1 miljard wordt besteed aan communicatieapparatuur. Beide bedragen zijn gelijk aan die van 2007. Forrester verstaat onder communicatieapparatuur voornamelijk draadloze en vaste breedband internetdiensten. Ons land is daarmee een middenmoter in Europa.

Aan ict-dienstverlening verwachten de onderzoekers dat in Nederland in 2008 een slordige 7,1 miljard euro wordt uitgegeven. Vorig jaar bedroeg dat nog 6,8 miljard. De Nederlandse markt voor ict-dienstverlening is na de Duitse, Engelse, Franse en Italiaanse, de grootste in Europa.

Technologie

De onderzoekers merken als laatste op dat de Europese ict-markt lang niet zo technologie-intensief is als de Amerikaanse. België, Zweden en het Verenigd Koninkrijk komen er nog het dichtst bij in de buurt. Ons land zou wel aanzienlijk technologie-intensief zijn, samen met Denemarken en Zwitserland.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.