Managed hosting door True

Forrester: groei IT-markt neemt af

Forrester Research stelt op basis van nieuwe economische cijfers de marktverwachtingen voor 2008 naar beneden bij. In de Verenigde Staten zakt de voorziene groei van it-bestedingen van 4,6 naar 2,8 procent. Het onderzoeksbureau verwacht dat de wereldwijde aankoop van it-producten en -diensten 6 procent groeit, in plaats van de eerder geprognosticeerde 9 procent.

Forrester Research neemt een conservatievere houding aan ten aanzien van de groeiverwachtingen op de it-markt in 2008. Aanleiding is de milde recessie van de Amerikaanse economie die het onderzoeksbureau voorziet voor de eerste twee of drie kwartalen van dit jaar. Het bureau benadrukt dat deze verwachting niet betekent dat de Amerikaanse economie inderdaad een recessie wacht, maar vindt een behoudender prognose wel op z'n plaats. "De VS blijft de grootste markt voor it-goederen en diensten. Deze markt heeft dan ook grote invloed op de wereldwijde it-bestedingen", zegt Andrew Bartels van Forrester.

Minder geld voor hardware

Het onderzoeksbureau schat in dat de wereldwijde it-bestedingen in 2008 uitkomen op 1,7 biljoen dollar. Dat zou een toename betekenen van 6 procent, in plaats van de eerder geprognosticeerde 9 procent. Voor de VS berekent Forrester de groei nu op 2,8 procent, waar het eerder van 4,6 procent uitging.

Op sectorniveau zullen naar verwachting de investeringen in telecomapparatuur (3 procent groei tegenover 12 procent in 2007), en computerhardware (2008: 4 procent; 2007: 12 procent) flink terugvallen. Softwareaankopen vallen minder terug: van 11 procent in 2007 naar 8 procent in 2008. Op het vlak van advies- en uitbestedingsdiensten voorziet Forrester een afname van de vraag naar consulting en integratie, terwijl de vraag naar it-uitbesteding met 9 procent stijgt.

Minder dominantie VS

Geografisch bekeken neemt het Amerikaanse aandeel van de it-markt wel af. In 2003 was de VS nog verantwoordelijk voor 40 procent van de wereldwijde bestedingen aan it-goederen en diensten. In 2008 zal dit aandeel zakken naar 33 procent. Alleen in de softwaremarkt (aandeel 44 procent) domineert de VS nog.

De nieuwe voorspellingen staan in het rapport 'Global IT 2008 Market Outlook'. Voor meer informatie: www.forrester.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.