Managed hosting door True

Kinderen leren programmeren met CyberPi

Stichting Cybersoek, Xs4all en UvA ontwikkelen online-lesboek

 

Foto: Anko Stoffels

Stichting Cybersoek heeft in samenwerking met internetprovider Xs4all en de Universiteit van Amsterdam CyberPi ontwikkelt. Via dat gratis lesprogramma leren basisschoolleerlingen uit groep zeven en acht programmeren. Dat doen ze met behulp van Raspberry Pi’s. Volgens de ontwikkelaars hebben leerlingen geen specifieke voorkennis nodig en kan elke docent er zonder hulp of uitleg mee aan de slag.

CyberPi is een online-lesboek dat kinderen leert programmeren met behulp van een Raspberry Pi. Het leert kinderen omgaan met hardware en software en stimuleert ze om creatieve en technische oplossingen te bedenken.

Proef in Amsterdam

De initiatiefnemers hebben sinds maart 2016 een pilot gehouden bij drie basisscholen in de Indische Buurt in Amsterdam. In tien lesmiddagen leerden de kinderen van het naschools lesprogramma onder meer hoe ze eigen minispelletjes op Minecraft konden programmeren, een robotauto, slimme thermostaat of camera konden bedienen, of lampjes aan en uit konden zetten. UvA-Studenten en Xs4all-medewerkers fungeerden als docenten.

Stichting Cybersoek heeft na de proef de lessen aangepast en uitgebreid tot een online-lesboek. Daarmee leren leerlingen animaties maken, spelletjes programmeren, eenvoudige websites bouwen en apparatuur bedienen.

Tijdens de pilot is ook bij de leerkrachten getoetst of de lesstof duidelijk en praktisch was.

Micro:bit-spookje

In Delft werden leerlingen van de Freinetschool vorige week ook uitgedaagd om te programmeren. In samenwerking met Prowareness leerden zij met behulp van de micro:bit een spookje programmeren.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6229119). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×