Managed hosting door True

Apple hangt forse naheffing boven het hoofd

 

Apple moet mogelijk een naheffing van acht miljard dollar betalen aan de Europese Unie. Door slim gebruik te maken van belastingregels, die sterk per land verschillen, wist het bedrijf jarenlang allerlei belastingen te voorkomen. Europese toezichthouders willen daar nu een stokje voor steken. Mogelijk valt al in maart 2016 een naheffing op de mat, weet het persbureau.

Bloomberg becijferde dat Apple 55 procent van zijn omzet buiten de Verenigde Staten behaalt en daar 1,8 procent belasting over betaald. De onderzoekers achten het goed mogelijk dat Europa alsnog een tarief van12,5 procent heft over de jaren 2004-2012. Dat zijn jaren waarin het bedrijf een zeer gunstige belastingdeal sloot met Ierland. Apple behaalde toen in Europa zo'n 64,1 miljard dollar winst. De naheffing zou daarmee uitkomen op acht miljard dollar.

Apple-ceo Tim Cook ontkende eerder in het CBS-actualiteitenprogramma 60 Minutes dat zijn bedrijf het betalen van belastingen ontduikt via illegale trucs en constructies. Hij zei ook dat het hoog tijd is dat het belastingstelsel wordt aangepast op het digitale tijdperk.

Europa heeft naast Apple een aantal andere Amerikaanse bedrijven op de korrel in grootschalige belastingzaken. Recent is het oordeel van de Europese Unie dat Starbucks 25 miljoen euro moet terugbetalen aan Nederland. Ook Microsoft, Amazon en McDonalds worden verdacht van slim gebruik van belastingregels.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5684564). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×