Managed hosting door True

Palm wringt zich tussen iPhone en Blackberry

 

Volgens fabrikant Palm is er nog genoeg ruimte voor een nieuw soort zakelijke smartphones. Blackberry's zijn wat saai en iPhones zijn vooral voor de lol. De onderneming introduceert daarom begin 2009 zijn nieuwe besturingssysteem Nova en opent een applicatiewinkel.

Het is dringen op de markt voor zakelijke smartphones, maar fabrikant Palm ziet voldoende mogelijkheden. Er is nog ruimte tussen de ‘saaie' Blackberry, die voornamelijk gericht is op werk en e-mail, en de ‘fancy' iPhone die veel mensen vooral voor de lol hebben. "Het zakelijke en persoonlijke leven komen steeds vaker samen", vertelt directeur Ed Colligan van Palm aan het Amerikaanse BusinessWeek. "Palm mikt op de vette middenmoot."

Het bedrijf uit Californië komt daarom begin 2009 op de markt met het nieuwe, op Linux gebaseerde, besturingssysteem dat als codenaam Nova meekreeg. Bovendien heeft het bedrijf een downloadwinkel geopend waar niet alleen toepassingen voor het bestaande besturingssysteem Palm OS, maar binnenkort ook de eerste applicaties voor Nova verschijnen. Palm biedt al een bescheiden assortiment van smartphones (Treo's) en handhelds (Tungstens).

Iets onwaarschijnlijks

Telecomaanbieders staan niet te springen om het zoveelste besturingssysteem voor mobiele telefoons waarvoor zij ondersteuning moeten bieden. Ook ontwikkelaars van toepassingen die op de smartphones draaien, zien hun werk opnieuw toenemen.

Iedereen is druk bezig met de bestaande platformen, die behalve de iPhone, Blackberry en Palm OS onder meer bestaan uit Windows Mobile, Symbian en Google Android. "Als Palm mij niet kan overtuigen van een grote en actieve doelgroep, ben ik er niet in geïnteresseerd", zegt een directeur van een bedrijf dat software voor de iPhone ontwikkelt. "Ze zijn kansloos tenzij ze iets onwaarschijnlijks te bieden hebben."

Alle wensen

Het idee is om van Nova een platform te maken dat zo flexibel is dat het een breed spectrum aan wensen kan bedienen. "Geen enkel product kan aan alle wensen van alle digitale consumenten voldoen", vertelt Palm-investeerder Roger McNamee. Volgens hem komt alleen de iPhone daar enigszins bij in de buurt, hoewel daardoor een probleem met de levensduur van de batterij is ontstaan. De topman verwacht dat Palm met Nova dat probleem niet heeft en gokt op een marktaandeel van twee procent. "Dat moet meer dan genoeg zijn."

Overigens werkt Palm al langer aan besturingssysteem Nova, maar heeft het bedrijf al enkele malen de opleverdeadline verschoven. Kenners van de onderneming verwachten dat het nu wel echt gaat gebeuren. Halverwege 2007 strikte de fabrikant namelijk Jon Rubinstein om leiding te geven aan de divisie productontwikkeling van Palm. Eerder werkte de topman bij Apple, het bedrijf dat mede door toedoen van Rubinstein, met de iPod en iMac uit een diep dal opklom. Sinds zijn aanstelling bij Palm werd het ontwikkelteam met honderdvijftig man uitgebreid.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2812170). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

Palm is op sterven na dood, dit zijn de laatste stuiptrekkingen...

Titel had trouwens moeten zijn:

'Palm wil zich tussen iPhone en Blackberry wringen'

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×