Managed hosting door True

WiMAX-veiling krijgt online primeur

 

toetsenbord online internet muis

De aanstaande WiMAX-veiling vindt plaats via internet. Volgens het ministerie van Economische Zaken is dat een primeur voor Nederland. De veiling is wel uitgesteld tot het tweede kwartaal van 2009.

Het ministerie van Economische Zaken organiseert de veiling van de 2,6 GHz-frequentieband via internet. Het is voor het eerst dat een veiling van frequenties op deze manier in Nederland plaatsvindt. Volgens het ministerie heeft elektronisch veilen over het internet als grote voordeel dat er minder administratieve lasten voor het bedrijfsleven zijn.

De veiling vindt, na meermaals te zijn uitgesteld, plaats in het tweede kwartaal van 2009 en bestaat uit meerdere ronden. Het ministerie wil hiermee een onnodig prijsopdrijvend effect tijdens de veiling voorkomen.  "Het houden van meerdere ronden in de veiling heeft tot doel om de bieder inzicht te geven in de prijs die zijn concurrerende bieders bereid zijn te betalen voor de vergunningen, waardoor prijsopdrijving zoveel mogelijk wordt vermeden", schrijft staatssecretaris Frank Heemskerk in een brief aan de Tweede Kamer.

Prijsopdrijving

Bij de umts-veiling in het jaar 2000 was er wel sprake van prijsopdrijving. De vijf deelnemende partijen boden in totaal bijna zes miljard gulden (2,7 miljard euro). De telecombedrijven waren ontevreden over het verloop van de veiling en klaagden steen en been bij elkaar en bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat de veiling destijds leidde.

Door het aangepaste veilingmodel meent de staatssecretaris nieuwkomers een eerlijke kans te bieden en samenspanning door partijen zoveel mogelijk te vermijden. "Ook worden partijen er met dit model van weerhouden op frequentieruimte te bieden met als doel de kansen van concurrenten of nieuwkomers om frequentieruimte te exploiteren, te verkleinen."

Veiling

Met de veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Ondanks dat de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan hij bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie LTE (Long Term Evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2745447). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.