Managed hosting door True

Enertel: nog dit jaar met wireless local loop

 

Enertel is deze week op het dak van de Erasmus Universiteit begonnen met het testen van wireless local loop (wll). Het denkt in september van dit jaar de eerste commerciële wll-diensten te kunnen leveren.

Volgens Enertel wordt momenteel een tiental wll-consumentaansluitingen in de Rotterdamse wijk Kralingen beproefd. Daarbij wordt getest op kwaliteit, snelheid en gebruikersgemak. De tests zijn onderdeel van een uitgebreid testprogramma dat Enertel in de komende weken uitvoert met verschillende leveranciers van draadloze apparatuur. Bedoeling is dat er uiteindelijk voor een leverancier van apparatuur wordt gekozen. Met welke partijen er getest wordt, wil het bedrijf niet kwijt.
 
Wel zegt Enertel dat de kwaliteit van de wll-spraakverbinding bijna niet te onderscheiden is van een gewone telefoonverbinding. Met de snelheden van de wll-internetverbinding zit het ook wel goed. Er worden snelheden gehaald worden van ruim 2Mbps, aldus Enertel.
 
Enertel is van plan om de eerste draadloze internet- en telefoniediensten in september 2004 op de markt te gaan brengen. Dat gebeurt in de randstad. "Waar we dat precies in de randstad gaan doen en tegen welke prijs is nog niet duidelijk", zegt woordvoerder Lycke Hoogeveen. Volgens haar gaat Enertel eerst de zakelijke markt bedienen. Het bedrijf gaat dat doen door in eerste instantie internet-toegang en spraakdiensten door te verkopen aan isp's.
 
Sinds 15 december 2003 is Enertel in het bezit van een wll-licentie. Deze werd verkregen van het ministerie van Economische Zaken bij een veiling. Het moest daarvoor vier miljoen euro op tafel leggen. De licentie geeft het exclusieve recht om in de 3,5 GHz band draadloze telecom- en internetdiensten aan te bieden. De looptijd is 12 jaar.
 
Naast Enertel heeft ook Versatel een wll-vergunning. Die vergunning is geldig tot 2008. Ook Versatel is nu druk bezig met het testen van wireless local loop. Daarvoor heeft het een proefopstelling in Amersfoort staan. Wanneer het wll gaat aanbieden is volgens woordvoerder Anoeska van Leeuwen nog niet duidelijk.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/258605). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×