Managed hosting door True

Erfgoed Nederland buigt zich over computerbehoud

 

De eerste Nederlandse computer was de ARRA, ontwikkeld bij de Amsterdamse universiteit. Hij kwam gereed in 1952, maar bleek onbruikbaar. De latere ARRA 2 was wel succesvol.

Erfgoed Nederland start de congresreeks Nu voor Later! dat thema 'nieuw erfgoed' behandelt. Het eerste congres vindt op 11 februari plaats en staat in het teken van computeres en digitaal erfgoed.

Erfgoed Nederland start een congresreeks (Nu voor Later!) met als thema nieuw erfgoed. Het eerste congres, dat op 11 februari plaatsvindt in de Amsterdamse Reinwardt Academie, gaat in op het beheren van computers en digitaal erfgoed. Dit zijn bij uitstek vooorbeelden van nieuw erfgoed dat vergankelijk is en om nieuw beleid vraagt als het gaat om het verzamelen en beheren ervan, aldus de organisatie.

Erfgoed Nederland organiseert dit congres samen met de Stichting Computererfgoed Nederland (SCEN), de Reinwardt Academie en Instituut Collectie Nederland organiseren het congres Nu voor Later! Tot de sprekers behoren onder andere Peter Du Rietz. Als curator van het Tekniska Museet in Zweden is Du Rietz betrokken bij het project From Computing Machines to IT. Dit project is een samenwerkingsverband tussen the National Museum of Science and Technology (Tekniska Museet), the Swedish Computer Society and the Department of History and Science and Technology at the Royal Institute of Technology in Stockholm. Het doel van het project is het documenteren van de computergeschiedenis van Zweden en onderzoek naar hoe onze samenleving gedigitaliseerd werd

Ook Doron Swade, gastcurator van het Amerikaanse Computer History Musuem, geeft acte de présence, net als de Nederlandse computerhistpricus Gerard Alberts (Universiteit van Amsterdam). Verder zijn er deelsessies over het verzamelen en behouden van nieuwe erfgoed en de rol van particuliere verzamelaars.

SCEN

SCEN is bij het congres betrokken omdat het als netwerk van particulier verzamelaars, historische bedrijfscollecties, stichtingen en musea een nationaal gemeenschappelijk verzamelbeleid heeft ontwikkeld. Daarnaast is een virtueel register opgezet met de belangrijkste objecten uit de geschiedenis van de ict in Nederland.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2851292). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×