Managed hosting door True

MIT verbetert oude Nintendo

 

De ultragoedkope desktop die onderzoekscentrum MIT wil maken gaat niet uit van de Apple II, maar van de antieke spelcomputer NES. Dit meldt MIT-onderzoeker Derek Lomas die betrokken is bij dit nieuwe project voor ontwikkelingslanden.

Het Amerikaanse onderzoekslab MIT (Massachussetts Institute of Technology) ontwikkelt een spotgoedkope desktopcomputer voor ontwikkelingslanden. Die machine moet twaalf dollar kosten, maar daarvoor toch hedendaagse - zij het basale - functionaliteit bieden.

In tegenstelling tot eerdere berichten gaan de MIT-onderzoekers voor dit systeem niet uit van de dertig jaar oude Apple II. De basis voor de eenvoudige Derde Wereld-werkcomputer is de wat modernere spelcomputer NES (Nintendo Entertainment System). Die 8-bit machine is 'slechts' vijfentwintig jaar oud (drieëntwintig jaar buiten Japan).

Televisie

De NES (in Japan bekend onder de naam Famicom) gebruikt een televisie als monitor. In ontwikkelende landen als India zijn dergelijke ultragoedkope NES-klonen al in de handel. De lage prijs is echter ook mogelijk doordat het meestal illegale klonen zijn. MIT-onderzoeker Derek Lomas kwam die 'tv-computers' tegen toen hij India bezocht. Deze eenvoudige computers bieden naast spellen ook basal leer- en werkprogramma's, zoals een tekstverwerker, een typecursus en een programmeershell voor Basic.

Lomas schrijft op zijn blog dat hij en zijn collega's hierop willen voortbouwen. Één van hun doelen is het toevoegen van een internetverbinding met software om te kunnen websurfen en e-mailen. De MIT-onderzoekers hebben inmiddels een website live voor hun project. Ze roepen daar ontwikkelaars op bij te dragen, vooral met educatieve software voor hun systeem.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2669365). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

Hoe bedoel je discriminatie bij default!
Een Nintendo als Derde Wereld werk-computer.

Ze kunnen beter die electronica afvalberg in Ghana leren repareren en hergebruiken, daar hebben ze meer aan dan een spelcomputer :-)Vacatures bij Apple
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×