Managed hosting door True

NAM had business analist niet mogen ontslaan

 

Ontslagen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen had ict'er en FNV-kaderlid Bob van Luijk niet mogen ontslaan. Volgens de NAM had Luijk als bestuurder van de Stichting Shell Pensioenfonds zijn geheimhoudingsplicht geschonden. Vakbond FNV spande een kort geding aan om dit ontslag van de business analist ongedaan te krijgen en met succes. De rechter draait het ontslag terug.

Luijk, die 31 jaar voor de NAM werkte, zou tijdens een reorganisatie gebruik maken van een vertrekregeling om met pensioen te gaan. De business analist productie koos er voor om drie maanden langer door te werken, omdat er voor hem nog geen opvolger was. In die periode werd hij ontslagen omdat hij gevoelige informatie over mogelijke leeftijdsdiscriminatie bij een nieuwe pensioenregeling had gelekt binnen de FNV. Daardoor kreeg hij geen ontslagvergoeding.

De rechter draait dit nu terug, omdat de verschillende rollen die Luijk had bij de pensioendiscussie tussen Shell en FNV 'genoegzaam bij iedereen bekend waren'. Ook is niet aangetoond dat er sprake was van belangenverstrengeling, blijkt uit de uitspraak.

Volgens RTV Drenthe moet de NAM de eerder afgesloten beëindigingsovereenkomst alsnog nakomen. Daarbovenop moet de NAM met terugwerkende kracht het salaris betalen vanaf het moment dat Van Luijk zijn ontslag kreeg en krijgt hij een schadevergoeding van vijfduizend euro.

FNV-bestuurder Henk Korthof laat in een reactie weten: ‘We zijn heel blij met deze uitspraak. Voor Bob, en voor al onze kaderleden. Het was voor ons een principiële zaak. Kaderleden moeten hun vakbondswerk kunnen doen en informatie kunnen delen met andere FNV-kaderleden. Zeker als die informatie ook terug te vinden is op internet.'

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5968218). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×