Managed hosting door True

Meer werknemers krijgen vast contract

contract deal uitbesteding

Het gaat goed met de economie, waardoor meer werknemers een vast contract krijgen. De stijging van het aantal personeelsleden met een vaste baan is twee jaar geleden begonnen.

Het aantal werknemers met een vast contract is vorig jaar met 2 procent gestegen. Hadden eind 2006 nog 5,7 miljoen werknemers een vaste baan, een jaar later was dit aantal met zo'n honderdduizend toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds 2006 neemt het aantal mensen met een vast contract licht toe. Hoewel de stijging waarschijnlijk ook binnen de ict waarneembaar is, kan het CBS niet zeggen om hoeveel ict'ers het gaat.

Het gaat goed

De stijging wordt veroorzaakt doordat het goed gaat met de Nederlandse economie, aldus een woordvoerder. "En als de economie floreert, gaat het ook beter met de arbeidsmarkt." Twee jaar geleden was er volgens de woordvoerder relatief meer werk op uitzendbasis.

Nederland telde vorig jaar bijna 570.000 flexwerkers, dus werknemers zonder vast contract. Ook waren er ruim 960.000 zelfstandigen op de arbeidsmarkt. In totaal waren ruim zeven miljoen mensen werkzaam. Tot deze groep worden mensen gerekend tussen de 15 en 64 jaar die in Nederland wonen en ten minste twaalf uur per week werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Waarom krijg ik dan altijd 'jaar contracten' ?
Ik wil nu ook wel eens een vast contract!
13 jaar Systeembeheerder, en nog nooit een vast contract, dus dan maar veranderen van baan: ik ben geen Job-hopper, de Werkgever is een Employe-hopper!

Mark Peter, misschien moet je eens zien te ontdekken waarom er geen werkgever is die jou wil houden na 1 jaar.

@Piet, wat weet jij nou van de redenen waarom Mark Peter nog geen vast contract heeft gekregen. Jij legt de schuld wel erg makkelijk bij Mark Peter neer. Ik werk zelf bij een grote automatiseerder en zij willen zo flexibel mogelijk zijn wat personeel betreft, wat inhoudt dat maar 1/3 van al het personeel een vast contract heeft (en dat wordt bewust zo gehouden). Het is niet zo dat het andere 2/3 deel van het personeel geen goed zou werk leveren, waardoor ze niet in aanmerking zouden komen voor een vast contract. Vooral bij ICT-bedrijven is het moeilijker om een vast contract te krijgen omdat zij vanwege de markt zo flexibel mogelijk willen zijn, en als het zo nodig is, mensen snel kwijt kunnen. Ik heb dit zelf meegemaakt en dat had absoluut niks met mijn functioneren te maken, maar gewoon omdat er op dat moment geen werk meer voor mij was.

@Mark Peter
Je contract kan max 3 keer verlengd worden, als je dan voor die tijd zelf ontslag neem omdat je geen vast contract krijg dan zal je nooit een vast contract krijgen.
Trouwens ik ben net gewisseld van baan en heb gelijk een vast contract gekregen (zij het dan weer wel met een proeftijd van 2 maanden maar dat is vrij normaal).
Nog 3 weekjes en dan ben ik ook uit de proefperiode

Vast contract of niet,als je weg willen hebben dan hebben ze je zo gedumpt.

Heren, als ik naar een jaar contract geen verlenging krijg in welke vorm dan ook, kunnen de redenen hiervoor zo divers zijn, o.a.:
- "U bent erg duur voor ons, we hebben met de budgetering voor FTE's in het volgende jaar u niet meegerekend, het spijt ons... bla, bla."
- "De binnengekomen projecten vallen in aantal erg tegen in de laatste 3 maanden, wij kunnen daardoor uw contract niet verlengen."
- "U bent erg breed inzetbaar en zodoende ook opgeleid, wij zoeken eigenlijk specialisten die de 'diepte' in gaan."
- "Wij danken u voor het volbrengen van de migratie, en hopen in de toekomst ooit nog eens gebruik te maken van uw diensten."
...., Stuk voor stuk goede redenen, maar toch afdankertjes, en ga je weer op zoek naar de 'nieuwe uitdaging' voor een jaar lang.

Inderdaad: het is wel makkelijk om de schuld bij de werknemer te leggen. Ik ben nu 31 en heb ook nog nooit een vast contract gekregen. Werkgevers willen het gewoon niet meer, alleen de besten krijgen nog een vast contract.
Als het zo doorgaat is niets meer vast en ben je een zwerver die 24/7 onrust heeft omdat je op niks meer kunt bouwen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.