Managed hosting door True

Xs4all wint rechtszaak tegen 'spam-leverancier'

Dit artikel delen:

De Hoge Raad heeft beslist dat internetaanbieder Xs4all spam mag weigeren op haar netwerk, het is niet gebonden aan een vervoerplicht.

De uitspraak volgde in de zaak van Xs4all tegen marketingbureau Abfab, dat in 2002 abonnees van Xs4all ongevraagd e-mailreclame stuurde. Bij de rechtbank werd Abfab nog gemaand op te houden met het benaderen van abonnees van Xs4all, deze uitspraak werd door het Gerechtshof vernietigd. In reactie daarop ging Xs4all in hoger beroep en krijgt alsnog gelijk van de rechter. Abfab is inmiddels ter ziele.
 
De Hoge Raad bepaalde dat "Xs4all exclusieve rechten heeft op haar computercapaciteit, transmissiecapaciteit en klantenbestand (haar computersysteem)" en is van mening dat dit zwaarder weegt dan het beroep op vrijheid van meningsuiting, een argument dat Abfab aanvoerde als verdediging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

TOPPER!!
Dat scheelt weer een hoop spam

De uitspraak ligt iets genuanceerder. XS4ALL heeft (net als iedere andere ISP) geen wettelijke vervoersplicht. De rechter oordeelde echter wel dat, gezien de publieke dienstverlening van XS4ALL er beperkingen zijn aan de vrijheid die XS4ALL voor zichzelf als rechthebbende/eigenaar opeist. Dus ook al is er geen wettelijke vervoersplicht, een ISP kan niet willekeurig mail gaan weggooien.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.