Managed hosting door True

TU Delft levert grootste bijdrage Chip Olympics

 

In San Francisco vindt deze week voor de zestigste keer de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) plaats. Het is de meest prestigieuze en competitieve wetenschappelijke conferentie op het gebied van chipontwerp en sensoren, en staat informeel bekend als de Chip Olympics. TU Delft levert met twaalf papers en een short course de grootste bijdrage ter wereld, gevolgd door Korea, de Verenigde Staten en Japan.

Zes van de door TU Delft gepresenteerde papers gaan over onderzoek naar sensoren en de daarmee op een chip geïntegreerde elektronica. Deze ‘oren, neus en ogen’ van elektronische apparaten zitten in bijna alles wat je tegenkomt. Een auto heeft een crash-sensor waardoor de airbag geactiveerd wordt, een smartphone heeft naast een microfoon, aanraakscherm en bewegingssensoren ook een sensor die ‘voelt’ wanneer de batterij bijna leeg is. De technologie voor deze microsensoren is volop in ontwikkeling. Onderzoeksgebieden omvatten detectoren voor gassen en lab-on-a-chip systemen voor goedkope chemische analyses. Veel van het onderzoek vindt plaats in de faciliteiten van het Dimes Technology Center van de TU Delft en richt zich onder meer op het steeds kleiner en energiezuiniger maken van deze microsensoren.

Communicatietechnologie: ‘de stem’

Sensoren krijgen nog grotere waarde wanneer zij ondersteund worden door draadloze communicatie voor datatransport. De andere zes op de ISSCC gepresenteerde TU Delft-papers omvatten dan ook communicatie gerelateerde onderwerpen, ook wel de ‘stem’ van elektronische apparaten. De uitdaging van huidige communicatietechnologie is het ontwikkelen van hogere bandbreedtes en energiezuinigere chips, zodat de batterij van mobiele apparaten langer meegaat.

Daarnaast wordt in onderzoek van TU Delft gekeken naar lager energieverbruik en ‘high frequency RF communication chips’. In samenwerking met Mediatek, Taiwan, presenteert TU Delft een extreem zuinige ‘communication chip’ die een nieuw record vestigt met een totale energie-efficiency van meer dan 20 procent.

Digital RF

De afdeling micro elektronica onder leiding van Professor Lina Sarro kent nog meer successen. Universitair hoofddocent Bogdan Staszewski ontving afgelopen jaar de IEEE Industrial Pioneer Award voor het ontwikkelen en commercialiseren van ‘Digital RF’. Ook Professor Edoardo Charbon leverde in samenwerking met Nasa’s Jet Propulsion Lab een belangrijke bijdrage over sensoren voor ruimte-exploratie: zijn paper werd door ISSCC in de schijnwerpers gezet.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/4667530). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×