Managed hosting door True

RUG patenteert plastic geheugenelement

 

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG)heeft een patent genomen op een plastic geheugenelement, dat volgens de uitvinders ervan met grootschalige industriële productietechnieken tegen lage kosten kan worden gemaakt. De technologie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de productie van elektronische prijskaartjes die radiografisch bij de kassa worden uitgelezen en zo de huidige streepjescode kunnen vervangen.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG)heeft een patent genomen op een plastic geheugenelement dat onderzoeker Kamal Asadi aan het Zernike Institute for Advance Materials ontwikkelde. Het gaat om een diode (een soort elektronisch ventiel, doordat dit elektronische onderdeel stroom slechts in één richting geleidt), die volgens de onderzoeker snel programmeerbaar is, informatie lang vasthoudt en werkt bij kamertemperatuur. Bovendien kan het met grootschalige industriële productietechnieken tegen lage kosten worden gemaakt.

Vergelijkbaar met flash

De nieuwe technologie is vergelijkbaar met flash, omdat het plastic geheugenelement gegevens vasthoudt als er geen elektrische spanning op staat. Flashgeheugenchips worden onder andere gebruikt in memory sticks, mp3-spelers, mobiele telefoons en de geheugenkaarten van digitale camera's.

De onderzoekers verwachten dat de nieuwe technologie minstens even belangrijke producten gaat opleveren. Ze denken aan elektronische prijskaartjes die radiografisch bij de kassa worden uitgelezen en zo de huidige streepjescode kunnen vervangen. Ook een voedselverpakking die de consument waarschuwt dat de uiterste houdbaarheidsdatum nadert, behoort tot de mogelijkheden.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het julinummer van Nature Materials, een uitgave van het bekende wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2590771). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×