Managed hosting door True

Nieuwe ICT'er nodig voor browserbased applicaties

Dit artikel delen:

Steeds meer bedrijven maken gebruik van browserbased applicaties. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze applicaties, bijvoorbeeld door geen snelheid te verliezen omdat de server overbelast wordt, is een nieuw soort ict'er met specifieke kennis nodig.

Omdat steeds meer bedrijfskritische applicaties in de browser worden aangeboden, is er vraag naar een nieuw soort ict'ers. Deze ict'ers weten de server en client zo in te richten dat er optimaal van de applicatie gebruik kan worden gemaakt. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

Het onderzoeksbureau noemt het systeem om applicaties via het netwerk beschikbaar te stellen vanaf een of meerdere servers een application delivery netwerk (ADN). Het gaat dan om zowel traditionele client-server applicaties, maar ook over moderne webapplicaties. Voorbeelden zijn Peoplesoft, Citrix en Salesforce.com.

Unieke vaardigheden

Bedrijven moeten zich realiseren dat het inrichten van deze netwerken unieke vaardigheden vergt. "Op veel ict-afdelingen zullen er, met de komst van de ict'ers die zich bezighouden met application delivery, voor het eerst in jaren nieuwe functies ontstaan. En de status van deze mensen als zeer gewilde werknemers zal voor wrijving zorgen met het bestaande ict-personeel," voorspelt Joe Skorupa, analist bij Gartner.

Samenwerken

Dat er frictie ontstaat is vervelend, want volgens Gartner is samenwerken tussen deze nieuwe ict'ers en de oude werknemers belangrijk om optimaal gebruik te kunnen maken van een ADN. De nieuwe ict'ers moeten samenwerken met programmeurs, beveiligingexperts en netwerkarchitecten en voor iedere applicatie apart besluiten wat de beste oplossing is. Skorupa: "Deze manier van werken wordt ook wel het reddingbootprincipe genoemd, alle teamleden moeten samenwerken om voor succes te zorgen."

Omdat er nog weinig kennis van ADN is in de markt, denkt Gartner dat de meeste bedrijven zelf personeel moeten opleiden. Dat kost geld en tijd, maar het is een noodzakelijke investering, zegt Gartner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.