Managed hosting door True

Nederland sterk in glasvezel

Dit artikel delen:

Relatief veel huishoudens maken in ons land gebruik van een glasvezelverbinding. Op de wereldranglijst van de Fiber to the Home Council staat Nederland op de twaalfde plek.

Nederland draait mee in de top van Europese landen die Fiber to the Home oftewel glasvezel aanbieden. Dat bleek op het tweedaagse FTTC congres in Parijs.

Op de eind februari gepubliceerde wereldranglijst staat Nederland op de twaalfde plaats, na onder meer Zweden, Noorwegen, Denemarken, Slovenië en  IJsland. Azië loopt wereldwijd voorop, met op grote afstand de VS en Europa op de tweede en derde plaats. In Europa zijn alleen al tweehonderd FTTH- en VDSL-projecten.

Citynet

In Zuid-Korea heeft 31 procent van de huishoudens een verbinding, in Zweden gaat het om ruim 7 procent. In Nederland ligt de penetratie zo rond de 1,1 procent, met Citynet in Amsterdam als het grootste project (veertigduizend woningen in de eerste fase). Ook Rotterdam en Eindhoven hebben verregaande plannen met glasvezel.

Op Europees niveau valt de penetratie nog wel tegen, zei eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media, Viviane Reding in een videoboodschap. Slechts 1,5 procent van de Europeanen heeft toegang tot glasvezel. De Europese Commissie komt halverwege 2008 met aanbevelingen. "We zullen er alles aan doen om de concurrentie op dit gebied te bevorderen", beloofde Reding. "Monopolies worden niet geduld."

1 gigabit

In veel gevallen, en zeker in Nederland, zijn het gemeenten die als eerste met glasvezel beginnen. "Het lijkt erg op het begin van de kabel", zegt Henri Goes van de TKH Groep. "Toen zag je ook veel initiatieven van gemeenten en groepjes particulieren."

"Gemeenten beginnen met glasvezel om steden aantrekkelijker te maken en talent aan te trekken", zegt Karel Helsen, directeur breedband van Draka Comteq. Het Amsterdamse kabelbedrijf is wereldwijd betrokken bij glasvezelprojecten en lanceerde in Parijs een softwareprogramma waarmee gemeenten en aannemers glasvezelprojecten makkelijker kunnen plannen.

In andere landen zijn het vooral de energie- en kabelbedrijven die in de markt stappen. "We zagen een sterke toename in het breedbandgebruik", vertelde Benoit Cosandey van het Zwitserse Sierre-Energie. "Dan is het logisch dat je de koperdraden door glasvezel gaat vervangen voordat de limiet is bereikt."

"We doen dit natuurlijk niet om van 10 naar 50 Mbps te gaan", zegt Helsen van Draka. Gemiddeld wordt 100 Mbps aangeboden, maar de verwachting is dat in 2010 de snelheid zo rond de 1 Gbps zal liggen. "Heel veel mensen kunnen zich niet voorstellen wat je met die snelheid zou kunnen doen", aldus Helsen. "Alleen moeten we er rekening mee houden dat de capaciteit straks heel snel gevuld is. Het is hetzelfde als je in een huis met een grotere zolder gaat wonen. Die staat ook binnen de kortste keren vol."

HD Gaming of HDTV

Wat toepassingen betreft kan volgens Helsen onder meer worden gedacht aan gedeelde HD Gaming of HDTV. "Uit onze test blijkt dat je IPTV alleen fatsoenlijk met 100 Mbps kunt aanbieden", zegt Goes van TKH, dat samen met kabelaar @Home in Boxmeer experimenteert met glas.

Bjorn Netland van Telenor benadrukt dat FTTH-projecten alleen kunnen slagen als ze agressief onder de aandacht worden gebracht. "We kloppen letterlijk aan deuren van mensen, en zetten ze onder druk om nu glasvezel te nemen, omdat het anders wel eens veel duurder kan worden. Gebruikers zien het als een investering in de toekomst. Wie het eenmaal heeft wil niet meer terug."

Typerend was de opmerking van de Zweed Jonas Bergersson van Labs2 Group: "Jullie kunnen mij gerust mailen. Ik heb een 1 gigabyte aansluiting in de kelder."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gemeenten willen wel het voortouw nemen, maar helaas staat de landelijke overheid het niet toe: de telecomwet verbiedt sinds vorig jaar gemeenten om in telecomnetten te investeren.n Een typisch geval van een ministerie dat zonder voldoende kennis en onder druk van marktpartijen wetsvoorstellen maakt.
Als het ministerie in 2002 al naar de gemeenten had geluisterd, haddenwe nu in de top 5 gestaan.

Begin juli 2008 is in het Rotterdams dagblad gemeld dat binnen zes jaar Rotterdam en omgeving glasvezelkabel krijgt, Rotterdam-Noord krijgt voorrang en binnen een jaar zal het klaar voor gebruik zijn. Wij wonen in Rotterdam-Noord in een 55-plus pand van vier etages van de corporatie van PWS. PWS heeft een procedure gestart tegen vier bewoners van dit pand voor verwijdering van de schotelantenne. Het gaat om M. Waknine (78 jaar), Oraz (66 iaar) , Ozdal (65 jaar) en Dervisoglu (78 jaar). Deze zaken worden door de kantonrechter vrijdag 22 augustus 2008 om 14.00 uur behandeld. Wij willen dat de corporatie PWS uitstel verleent tot volgende jaar.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.