Managed hosting door True

Nederland-ict blijft bij voorzichtig herstel

De bestedingen in de Nederlandse ict-sector groeien dit jaar met 4,26 procent, zegt brancheorganisatie Nederland-ict. Het spreekt van 'voorzichtig herstel'. De werkloosheid onder ict'ers nam toe,maar neemt nu weer af.

De nu uitgesproken verwachting ligt daarmee redelijk in lijn met de opmerking van Nederland-ict voorman Henk Broeders, die in zijn nieuwjaarstoespraak nog een groei van 4,4 procent voorzag.
 
Er werd vorig jaar voor 27,16 miljard euro omgezet op de Nederlandse ict-markt. Daarmee is de gehele sector goed voor een aandeel van 6 procent in het bruto binnenlands product. Het was met name de telecom-sector die de gemiddelde groei binnen de ict-sector vorig jaar een impuls gaf, met een toename van 3,8 procent tot 15,1 miljard euro. De groei binnen producten en diensten voor it was vorig jaar met 0,1 procent gering. Daar staat tegenover dat het segment it in 2002 nog tegen een daling aankeek van 5 procent. "Na twee moeilijke jaren lijkt de it-markt zich in 2003 weer enigszins te herstellen," concludeert Nederland-ict dan ook.
 
Stevige klappen vielen er op de zakelijke markt voor it-dienstverleners, waar de omzet met 11,4 procent daalde. Met name hierdoor was er binnen het zakelijke segment van de it-markt een daling van 4 procent in omzet. De consumentenmarkt groeide juist met 2 procent, maar op de zakelijke markt wordt met 2,08 miljard euro viermaal zoveel omgezet.
 
In de totale Nederlandse ict-sector werkten eind vorig jaar 240 duizend mensen. Het aantal openstaande vacatures nam toe van 1300 tot 1800. "De banengroei nam daarentegen in 2003 nog meer af dan in 2002. Omdat er tevens studenten van de informatica opleidingen komen, groeide het aantal ict'ers dat geen baan kan vinden in 2003 fors", aldus Nederland-ict. Eind vorig jaar waren er 4400 werkloze ict'ers, tegenover 2800 eind 2002.
 
"Als de verwachte groei van ruim 4 procent inderdaad wordt gerealiseerd, zal het overschot aan hoogopgeleide ict'ers snel afnemen", aldus Nederland-ict. Het rekent daarom dit jaar op een afname van het aantal werkloze hoogopgeleide ict'ers tot 450.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.