Managed hosting door True

SCO treft in Duitsland Linux-schikking

SCO Duitsland heeft een schikking getroffen in zijn juridische geschil met Univention, leverancier van Linux-software en -diensten. SCO moet zijn uitlatingen over Linux voortaan voor zich houden.

De Amerikaanse leverancier van Unix en Linux mag in Duitsland niet langer de beschuldigingen en aannames uiten waarmee het wereldwijd ophef wekt. Het gaat om vier kwesties: de beschuldiging dat Linux onrechtmatig intellectueel eigendom van SCO bevat, de bewering dat Linux-gebruikers voornoemd eigendom schenden, de bewering dat Linux een ongeautoriseerde afgeleide is van Unix, en het aanklagen van Linux-gebruikers door SCO. Indien het bedrijf de schikking schendt, moet het een boete van 10.000 euro betalen.
 
In diverse landen hebben Linux-bedrijven en -gebruikersgroepen al aanklachten ingediend tegen SCO wegens laster en/of smaad. De beschuldigingen van het Amerikaanse bedrijf zijn de kern van diens rechtszaak tegen IBM. Totdat er duidelijkheid of gerechtelijke uitspraken zijn in die kwestie zou SCO het beweerde niet als waarheid mogen voorstellen.
 
Univention, met als hoofdproduct zijn Corporate Server voor het mkb, heeft SCO nu tot een schikking (http://www.univention.de/uni_pdf_dokumente/verfuegung.pdf) gekregen. Saillant detail in de nu overeengekomen beperkingen voor SCO is dat het geen Linux-gebruikers mag aanklagen, behalve mogelijk de eigen klanten. Dat zijn dus gebruikers die ooit Caldera Linux of SCO Linux hebben aangeschaft. De Amerikaanse Linux-distributeur Caldera heeft namelijk ooit het Unix-restant van SCO overgenomen om zich daarna met die naam te tooien. Juridisch gezien is dit logisch, maar bedrijfstechnisch nogal opmerkelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.