Managed hosting door True

Telco's doen umts-licenties van de hand

Telecombedrijven Orange en Mobilcom doen hun licenties voor umts van de hand. Eerstgenoemde verkoopt zijn 3G-licentie aan het Zweedse Telia Sonera en Tele2.

Het Duitse Mobilcom wil zijn licentie retourneren aan de telecommunicatie- en postautoriteit. Die heeft de licentie in de zomer van 2000 aan Mobilcom verkocht voor maar liefst 8,5 miljard euro. Duitsland veilde in totaal zes licenties, wat de overheid miljarden opleverde en wat Nederland aanspoorde tot een eigen veiling (http://www.computable.nl/artikels/archief0/d27ag004.htm). Die bracht echter aanzienlijk minder op.
 
Door de teruggave van de licentie kan Mobilcom umts-diensten gaan aanbieden. De licentievoorwaarden in Duitsland bepalen namelijk dat een netwerkaanbieder niet tegelijk ook dienstenleverancier mag zijn. Dit zou namelijk tot belangenverstrengeling en concurrentievervalsing kunnen leiden. Mobilcom heeft het merendeel van zijn tot op heden opgeleverde umts-netwerk verkocht aan concurrent E-plus.
 
Orange heeft nu zijn licentie voor derde generatie (3G) mobiele telefonienetwerken voor ongeveer 5,5 miljoen dollar verkocht aan een joint venture tussen Telia Sonera en Tele2. Tele2 had al een 3G-licentie, maar oud-staatsmonopolie Telia was dit misgelopen en is daarom de joint venture met zijn concurrent aangegaan. De vier licentiekopers in Zweden waren: Orange, Tele2, Vodafone en Hi3G.
 
De licentieverkoop van Orange moet nog wel de goedkeuring verkrijgen van de Zweedse telecom-autoriteiten. Die hebben echter al de eis laten varen dat in het eerste kwartaal van 2004 99,9 procent van het land door 3G-netwerken wordt gedekt.
 
Orange kondigde afgelopen zomer al aan de Zweedse mobiele markt los te laten. Het liet nog twijfel bestaan over de in 2000 verkregen umts-licentie. Die had het bedrijf in handen gekregen voor een relatief bescheiden bedrag; de Zweedse overheid had namelijk niet gekozen voor het omstreden veilingmodel (http://www.computable.nl/artikels/archief0/d38hb015.htm). De regering rekende een symbolisch bedrag van 100.000 kronen (ongeveer 11.000 euro) en 0,15 procent van de jaarlijkse omzet. Orange trekt zich nu helemaal terug uit Zweden, dit kost 234 banen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.