Managed hosting door True

Nominaties ICT-project van het jaar zijn bekend

De genomineerden voor de Computable Award ICT-project van het jaar 2008 zijn bekend. De kanshebbers zijn Air France-KLM, DSM, InBev, Nederlandse Spoorwegen en Stadsarchief Amsterdam.

Air France-KLM is genomineerd voor de ontwikkeling van nieuwe online diensten op basis van een Service Oriented Architecture (soa). KLM richt zich naast de verkoop van vliegtickets steeds meer op extra diensten zoals autoverhuur en hotelboekingen. Die extra diensten zijn vaak afkomstig van derden. Ze moeten geïntegreerd worden in de online-boekingsapplicatie van KLM. Het eindresultaat moet in 2008 en 2009 gefaseerd online gaan.

Chemieconcern DSM is genomineerd voor een SAP-contractvorm waarbij alleen het  daadwerkelijk gebruik van de software wordt betaald. Samen met ict-partner Atos Origin ontwikkelde DSM een contract waarbij in plaats van een vast bedrag, alleen voor het gebruik van de software wordt betaald. Het gaat om wereldwijde hostingservices en technisch applicatiebeheer voor SAP.De overeenkomst, die loopt tot eind 2013, is een aanvulling op het huidige contract tussen beide partijen. DSM verwacht dat de flexibele contractvorm forse kostenbesparing oplevert. De afspraak moet naast financieel gewin ook voordeel opleveren voor het milieu. De inzet van minder hardware kost minder energie.

Bierbrouwerij Inbev (onder andere Dommelsch, Hoegaarden en Jupiler) is genomineerd voor een Computable Award. De brouwerij werkt sinds januari 2008 met ict-partner Quintiq aan een nieuw planningsysteem voor het beheer van de eerstelijns distributie in West-Europa. Een van de grootste uitdagingen voor de brouwer is de integratie van uitgaande goederenstromen (naar de klanten) en inkomend transport (bijvoorbeeld de retourstroom van lege flessen). Het systeem stemt 'Full Truck Load'-vervoer (FTL) en 'Less than Truck Load'-vervoer (LTL) tussen fabrieken, distributiecentra en klanten op elkaar af. Daarnaast ondersteunt de software carrierallocatie, rijwetgeving en continue transporten. Door de nieuwe software moeten de transportkosten omlaag gaan.

Grootschalige digitalisering

Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn afgestapt van grootschalige uitbesteding aan één leverancier. Het concern heeft het beheer van zijn ict opnieuw uitbesteed aan een consortium van Getronics PinkRoccade, KPN en CSC. De drie leveranciers én opdrachtgever NS zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de geleverde prestaties. De drie partners kunnen ook elk apart de gevraagde diensten leveren maar NS heeft al een aantal jaren het beleid om te kiezen voor meerdere uitbestedingspartners. Het bedrijf stelt dat de gekozen constructie de leveranciers onderling scherp houdt.

Stadsarchief Amsterdam is genomineerd voor het project ‘Archiefbank', een grootschalige digitaliseringsproject van het stadsarchief. De Archiefbank is een applicatie voor het raadplegen en downloaden van alle geïnventariseerde en openbare archiefstukken. De Archiefbank bestaat uit het zoeksysteem op de inventarissen en indexen (zoals Gezinskaarten en Marktkaarten). Alle openbare inventarisnummers die nog niet zijn gedigitaliseerd kunnen op verzoek worden gedigitaliseerd. Scans die in deze systemen zijn opgenomen kunnen tegen betaling worden aangeschaft. Uit die opbrengsten wordt het project gefinancierd. Het Stadsarchief digitaliseert wekelijks gemiddeld 10.000 scans op aanvraag.

Lezers en bezoekers

De genomineerden voor de Award voor Ict-project van het jaar zijn genomineerd door de redactie van Computable, die zich daarbij baseerde op suggesties van lezers van het weekblad Computable en bezoekers van de website Computable.nl.

De uiteindelijke winnaar van de prijs voor ICT-project van het jaar wordt bepaald door de bezoekers van Computable.nl. Vanaf 9 juni 2008 begint het stemmen voor de Computable Awards. Tijdens een feestelijke avond op donderdag 23 oktober 2008 wordt de winnaar bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij NS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.