Managed hosting door True

Via biedt laptopontwerp als open source

Open source is vooral bekend van en voor software, maar het is van toepassing op van alles. Ook op hardware. Chipproducent Via biedt een laptopontwerp als open source aan.

Geavanceerde ontwerpen zoals de Power-processor van IBM en de UltraSparc van Sun Microsystems zijn in meer of mindere mate open source. Ict-leveranciers willen zo een ecosysteem rondom hun product scheppen. Chipproducent Via doet nu hetzelfde, maar gaat een flinke stap verder. Het Taiwanese bedrijf biedt een compleet ontwerp voor een laptop aan als open source.

CAD-bestanden

Het gaat om een goedkope laptop die wel voorzien is van moderne snufjes, zoals bijvoorbeeld WiMAX. De zogeheten OpenBook is gebaseerd op een 1,6 GHz C7-M processor van Via en heeft een 8,9 inch beeldscherm dat een resolutie van 1024 bij 600 pixels haalt. Verder is er natuurlijk Wi-Fi aan boord. Afhankelijk van de configuratie kost de laptop 500 tot 800 dollar.

De complete CAD-bestanden (computer aided design) van het hardware-ontwerp zijn gratis te downloaden vanaf Via's website hiervoor. De downloads bleken echter niet meteen beschikbaar te zijn.

Creative Commons-licentie

Via Technologies gebruikt een variant van de Creative Commons-licentie, namelijk de Attribution Share Alike 3.0-licentie. Die staat bedrijven toe het ontwerp naar eigen inzicht aan te passen en dat ook echt te gebruiken. Vermelding van Via als oorspronkelijke maker is wel verplicht en de aanpassingen moeten onder dezelfde open source-licentie weer ter beschikking worden gesteld.

Deze actie van Via moet niet alleen aanpassing van een basisontwerp makkelijker maken, iets wat kleinere computerleveranciers al als optie bieden. Het bedrijf wil ook een snellere ontwerpcyclus mogelijk maken voor systeembouwers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.