Managed hosting door True

10 miljoen kilo ict-apparatuur verwerkt

ICT Milieu heeft een record gevestigd bij het inzamelen van oude computer gerelateerde apparatuur. Voor het eerst werd de grens van 10 miljoen kilo ingezamelde en verwerkte apparatuur overschreden.

Via het ict-inzamelsysteem van Stichting ICT Milieu is in minder dan vijf jaar tijd 38 miljoen kilo computers, telecommunicatieapparatuur, kopieerapparaten, faxen, printers en andere kantoormachines ingezameld en verwerkt. Het systeem heeft hiermee aangetoond succesvol te zijn.
 
Het inzamelsysteem is opgezet in aansluiting op het Besluit Beheer Wit- en Bruingoed, dat vanaf juni 1998 van kracht is. Met het systeem wil men voorkomen dat oude en afgedankte ict-producten in het milieu terechtkomen. Aan het inzamelsysteem nemen momenteel 182 producenten en importeurs van ict-apparatuur deel. Hiermee wordt het overgrote deel van de branche gedekt.
 
Nederland is het eerste land in Europa dat een inzamelsysteem heeft opgezet voor het verwerken en recyclen van dit soort apparatuur. Medio 2005 moeten alle 25 (aspirant...)lidstaten een inzamelsysteem hebben voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Het Nederlandse systeem wordt ingezet als voorbeeld bij het opzetten van andere systemen in Europa.
 
Volgens dit systeem dragen producenten zelf de milieukosten, in tegenstelling tot het heffen van een verwijderingsbijdrage, dat in de wit- en bruingoedsector is ingevoerd.
In eerste instantie is het ict-inzamelsysteem bedoeld voor leden van ict-brancheverenigingen, maar inmiddels hebben ook veel bedrijven waarvan de hoofdactiviteit niet in de ict-sector ligt zich aangesloten. Momenteel is een derde van de kosten afkomstig van zogenoemde 'verweesden' (producten van bedrijven die niet meer bestaan) en 'freeriders', bestaande bedrijven die zich nog niet hebben aangesloten bij het inzamelsysteem. ICT Milieu streeft er naar het aantal 'freeriders' te laten afnemen, waardoor de kosten per aangesloten bedrijf omlaag kunnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.