Managed hosting door True

'Uitgangspunt overheids ict niet hoopgevend'

In Nederland is de uitgangspositie voor modernisering van dienstverlening van de overheid met behulp van ict niet hoopgevend. Er is gebrek aan aansturing, en de initiatieven die worden genomen zijn teveel versnipperd.

Om resultaten te boeken moet de overheid nu stappen nemen, onder meer door het ict-beleid te centraliseren. Dit stelt VVD-woordvoerder voor ict Zsolt Szabo in zijn rapport 'De Belgen voorbij'.
 
De Nederlandse overheid moet er in de dienstverlening naar streven uiterlijk in 2010 te komen tot één virtuele infrastructuur voor alle diensten. Er moet één overheidsloket komen, en voor iedere burger zou er één pasje kunnen komen voor verschillende diensten. Het plan van Szabo is geënt op de situatie in België. Daar is de overheid al een eind op weg met een efficiënte dienstverlening, onder meer door het eenmalig registreren van gegevens, en een centrale aanpak. E-overheid valt onder de minister-president, en er is een federale overheidsdienst ict (Fedict) gevormd.
 
In Nederland zou bijvoorbeeld de belastingdienst verder kunnen gaan dan nu door de gegevens die door combinatie van bestanden beschikbaar komen automatisch te verwerken en ter controle aan de burger toe te sturen. Die zou dan akkoord kunnen geven met een elektronische handtekening. In België zouden dergelijke initiatieven al tot honderden miljoenen extra belastinginkomsten hebben geleid.
 
Het rapport bevat weliswaar een stappenplan tot 2010, maar nog geen concrete acties om de wensen van de VVD te verwezenlijken. In een toelichting op zijn rapport zegt Szabo dat het wachten nu eerst is op een rapport over innovatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat momenteel in de maak is. Het daarop volgende Algemeen Overleg in de Tweede Kamer is volgens hem het geëigende moment om de ideeën uit 'De Belgen voorbij' ter sprake te brengen.
 
De VVD schaart zich met de online publicatie van het stappenplan als eerste politieke partij achter het toenemend aantal Haagse initiatieven op ict-gebied. Onder leiding van de minister-president houdt het Innovatieplatform zich met ict bezig. Vanuit de Tweede Kamer is de commissie technologiebeleid, waar ook Szabo zitting in heeft, bezig met oriënterende gesprekken die in december moeten zijn afgerond. En onlangs publiceerde de partij-overstijgende beweging Pvdi zijn programma met ict-ideeën voor beleidsmakers. Szabo: "Met het programma van de Pvdi heeft ons plan veel raakpunten. Het is ook prima dat de commissie technologiebeleid en het innovatieplatform aan de slag gaan, maar het allerbelangrijkste is dat de regering dit oppakt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het afzetten tegen "de Belgen" die "het beter doen" dan "wij" getuigt in het huidige Europa van een klein-burgerlijkheid die de het (op zich goede) streven van het rapport geheel teniet doet!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.