Managed hosting door True

Atos Origin koopt Schlumberger Sema

Atos Origin neemt Schlumberger Sema over. De transactie heeft een waarde van bijna 1,3 miljard euro.

Door de overname ontstaat een combinatie met een omzet van vijf miljard euro en 50.000 werknemers. Schlumberger Sema heeft met name een sterke positie in Engeland en Frankrijk. Daarnaast krijgt Atos Origin een bruidschat mee van 700 miljoen euro aan opdrachten voor it-diensten die het mag verlenen aan de oude moedermaatschappij. De door haar ingezette reorganisatie van Schlumberger Sema gaat overigens gewoon door, laat Atos Origin weten.
 
Schlumberger Sema is de oude Sema Group die in 2001 door het Amerikaanse technologieconcern Schlumberger voor 5,2 miljard dollar werd gekocht. De acquisitie draaide uit op een fiasco. Vorig jaar schreef het concern 3,2 miljard dollar af en schrapte het 1600 van de 23.000 arbeidsplaatsen. Bovendien kondigde Schlumberger aan alweer af te willen van de Brits/Franse automatiseerder, omdat het besloot zich weer alleen te richten op de olie- en energiemarkt. CSC toonde als eerste serieuze belangstelling, maar is klaarblijkelijk afgehaakt nu Atos Origin als overnemende partij op de proppen komt.
 
Atos Origin betaalt vierhonderd miljoen euro in contanten aan Schlumberger. Daarnaast vindt een aandelenruil plaats, waardoor het Amerikaanse bedrijf een belang van 28,9 procent in de Franse automatiseerder verwerft. Schlumberger zal dit belang terugbrengen tot 19 procent. Het belang van Philips in Atos Origin zakt door de transactie van 44,7 naar 32 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.