Managed hosting door True

Belgisch Ministerie van Financiën wil investeren

Het Belgische Ministerie van Financiën moet versneld de it-infrastructuur vernieuwen. Dit is aan het licht gekomen toen vorige week de belastingambtenaren niet konden beginnen met het verwerken van de aangiften.

De vertragingen in de verwerking van de belastingaangiftes kunnen de aanzet geven tot de modernisering van de verouderde it-infrastructuur op het Belgische Ministerie van Financiën. De Ministerraad moet in principe haar akkoord geven voor een investering van 56 miljoen euro vanaf dit jaar en nog eens 40 miljoen euro per jaar tot het einde van de legislatuur.
 
Vorige week kon een groot aantal ambtenaren op het Ministerie van Financiën niet starten met de verwerking van de belastingaangiftes. De oorzaak: een probleem met de software Betax. Betax is een oude mainframe-toepassing in Cobol. Elk jaar moet de kluwen van code worden aangepast aan de nieuwe fiscale regels.
 
Bovendien moest de toepassing dit jaar ook worden aangepast om ondersteuning te kunnen bieden aan de elektronisce Tax-On-Web-formulieren. Zo'n 57.000 belastingaangiftes zijn online ingediend en dat is blijkbaar te veel gevraagd: de toepassing was niet op tijd klaar, met alle gevolgen van dien. De FOD Financiën zorgt er nu voor dat de it weer draait. De software werd vorig weekend getest en staat inmiddels ter beschikking van de betrokken ambtenaren.
 
Door dit it-probleem is gelukkig ook duidelijk geworden dat de back-office dringend nood heeft aan vernieuwing. Er is inmiddels bij de regering een dossier ingediend over een drastisch investeringsprogramma. De Ministerraad moet hiervoor deze vrijdag normaal gezien groen licht geven.
 
Het gaat om een investering van 56 miljoen euro vanaf dit jaar en ongeveer 40 miljoen euro per jaar tot het einde van de legislatuur. Volgens de FOD Financiën kan alleen een investering van die omvang de mogelijkheid bieden om een nieuwe, stabiele en uitbreidbare toepassing te ontwikkelen. Ter vergelijking: het huidige it-budget bedraagt 11 miljoen euro per jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.