Managed hosting door True

NEC en ARM ontwikkelen samen multiprocessoren

ARM en NEC Electronics ontwerpen samen smp-chipkernen (symmetric multiprocessor) voor mobiele telefoons, consumentenelektronica en de automobielmarkt.

De doelapplicaties zijn verbeterde - want gescheiden - afhandeling van beeld- en geluidsstromen. Daarnaast ziet ARM ook toepassingsmogelijkheden voor topmodellen telefoons waarbij de chips internetverkeer gescheiden van de spraak verwerken. Smp zou tevens een energiebesparing kunnen opleveren doordat de dataverwerking efficiënter en sneller verloopt.
 
"We zien dat steeds meer bedrijven de smp-aanpak hanteren. In plaats van één processor met een kloksnelheid van 600 MHz ontwerp je dan twee stuks op 300 MHz, elk met een aanzienlijk lager energieverbruik voor de gehele chip", verklaart de Amerikaanse vice-president marketing John Rayfield. ARM doet echter nog geen uitspraken over de te verwachten prestatie- of energiewinst.
 
De drie genoemde toepassingsgebieden zijn de eerste doelmarkten waar de twee partners op mikken. Later willen zij dat uitbreiden, maar het is nog niet bekend naar welke gebieden. ARM en NEC verwachten de eerste producten met smp-chips op basis van de Arm-architectuur eind volgend jaar al op de markt te kunnen brengen. Voor die eerste exemplaren gaan de twee uit van de huidige nieuwste Arm 11-chipkern.
 
Daarnaast is ARM van plan de technologie, die het nu samen met NEC nog ontwikkelt, onder licentie te verstrekken aan andere chipproducenten. Die kunnen dan eigen producten ontwikkelen rondom smp-Arm-chips. Het is nog niet bekend welke bedrijven hiervoor in aanmerking komen. Tot op heden ontwikkelen diverse bedrijven, waaronder Motorola, Texax Instruments en Intel, eigen apparatuur en processoren op basis van Arm-processoren.
Rayfield zegt dat enkele licentiehouders zelf al multiprocessor-ontwerpen hebben ontwikkeld, gebruikmakend van huidige Arm-processoren. Hij stelt echter dat die oplossingen niet de mate van diepe integratie hebben die ARM nu samen met NEC gaat neerzetten. "Dit is de eerste keer dat symmetrische Arm-processorkernen worden ontwikkeld die zo hecht gekoppeld zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.