Managed hosting door True

Clearspeed brengt binnenkort prototype superchip

Het tot voor kort onbekende bedrijf Clearspeed Technology beweert pc's de kracht van een supercomputer te kunnen geven. Op het Microprocessor Forum werden de eerste technische details vrijgegeven.

De energiezuinige CS301-processor voert zwevende komma berekeningen uit op een extreem hoog prestatieniveau. De chip moet beschikbaar komen als uitbreiding voor bestaande pc's. Clearspeed verwerkt de chip namelijk in een pci-uitbreidingskaart voor werkstations en servers. Het bedrijf heeft zelfs plannen om een uitvoering in pc-card formaat uit te brengen voor laptops. Dit blijkt uit de presenatie die architectuurhoofd Simon McIntosh-Smith heeft gegeven op het Microprocessor Forum.
 
De nieuwe processor heeft 64 parallelle dataverwerkingspaden en is volledig programmeerbaar. Volgens de ontwerper kan de CS301 25 miljard zwevende komma berekeningen per seconde uitvoeren (een prestatieniveau van 25 gigaflops). Daarnaast schermt het bedrijf met een extreem laag energieverbruik: drie Watt onder de zwaarste condities en twee Watt onder normale omstandigheden.
 
Clearspead-president Mike Calise zegt dat het idee vergelijkbaar is met de 4-weg Altivec co-processor voor zwevende komma berekeningen in de G4- en G5-processoren van Apple. Daarvoor is wel aangepaste software nodig. Clearspeed wil dit ondervangen met speciale programma-bibliotheken (libraries) die dan tussen applicaties en het besturingssysteem zitten om zwevende komma berekeningen door te sluizen naar de co-processor. De chipontwerper wil programmeurs ook een compiler bieden om hun software te optimaliseren.
 
Clearspeed zegt hoe dan ook eind dit jaar nog met de eerste prototypes voor computerfabrikanten te komen. Het schat dat het commerciële product binnen een jaar op de markt kan zijn.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 24 oktober 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.