Managed hosting door True

Microsoft bevestigt Opteron-uitvoering Windows

 

Microsoft kondigt uitvoeringen van Windows aan voor de semi-64-bit Opteron-processor van AMD. De softwareproducent had reeds steun toegezegd.

Dit deed het bedrijf in mei vorig jaar op verzoek van toenmalig AMD-president Jerry Sanders III (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d18jb2xr.htm). De topman had Microsoft-mede-oprichter Bill Gates direct gevraagd de hybride chip te steunen. Saillant detail is dat Sanders kort daarvoor was gevraagd te getuigen te getuigen in de antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie, ten gunste van de Windows-leverancier welteverstaan. Beide bedrijven ontkennen dat er sprake is van een 'quidproquo'.
 
Microsofts planning voor Opteron-steun was echter onduidelijk. Critici zagen de vaagheid bevestigt in het feit dat Windows Server 2003, dat eind deze maand uitkomt, geen Opteron-ondersteuning biedt. Die processor voor werkstations en servers komt eveneens eind deze maand uit, na uitstel van meerdere maanden. De lancering van desktopuitvoering Athlon64 is januari jongstleden uitgesteld tot september, naar verluidt vanwege het uitblijven van Windows-steun.
 
Nu maakt Microsoft bekend dat het midden dit jaar met bètaversies komt van zijn Windows-uitvoeringen, XP en Server 2003 (die weer uit meerdere servervarianten bestaat), voor de Opteron. De softwareleverancier werkt al enkele jaren aan een Windows-uitvoering voor Intels Itanium-processoren die geheel 64-bit zijn. Die Windows-variant is tot op heden alleen als Limited Edition verkrijgbaar voor een handjevol serverleveranciers.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/243533). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×