Managed hosting door True

Topman Siemens verwacht stijging verkoop in 2004

Heinrich von Pierer, de topman van Siemens, is tevreden met de jaarresultaten van 2003. De verkoop is dit jaar gedaald, maar de netto inkomsten zijn fors gestegen. Von Pierer verwacht een stijgend verkoopcijfer in 2004.

De Duitse gigant maakte gisteren in München zijn jaarresultaten bekend. Een dag eerder werd een nieuwe directeur benoemd voor de ict-activiteiten van Siemens. Klaus Kleinfeld, op dit moment nog topman van de Siemens-vestiging in de Verenigde Staten. Hij wordt de opvolger van Heinrich von Pierer, die deze functie tijdelijk combineerde me zijn positie als ceo, sinds Volker Jung in september dit jaar met pensioen ging.
 
Von Pierer liet zich niet uit over het vervolg van zijn carrière bij Siemens. Zijn mandaat als ceo eindigt september 2004. Hij gaf wél uitvoerig commentaar bij de jaarresultaten, die hij bevredigend noemde ondanks de moeilijke economische omstandigheden.
 
De verkoop (74,2 miljard euro) en de nieuwe bestellingen (75,05 miljard euro) zijn dit jaar gedaald in vergelijking met vorig jaar (respectievelijk 84 en 86 miljoen euro). De ict-activiteiten zijn in grote mate verantwoordelijk voor die daling. Slechts bij drie groepen binnen I&C (Medical Solutions, Osram en Siemens VDO Automotive) zijn de cijfers gestegen.
 
De netto winst is echter fors gestegen, van 1,66 miljoen euro vorig jaar naar 2,44 miljard euro dit jaar. Daarbij wordt wel de opbrengst van 936 miljoen euro uit de verkoop van aandelen in 2002, niet meegerekend.
 
De mooie netto winst was uiteraard alleen mogelijk door kostenbesparingen. Siemens heeft zo'n 9000 mensen ontslagen, waarvan 5000 in Duitsland. Op dit moment telt de groep wereldwijd zo'n 417.000 werknemers.
 
De ict-afdelingen hebben hun winstdoelstellingen niet gehaald. Toch heeft Siemens beslist om hen nog meer te tijd geven om de doelstellingen uit 2000 te halen.
Heinrich von Pierer rekent namelijk op een heropleving van de verkoop: "IC Networks (de telecom-poot van Siemens) was in het laatste kwartaal winstgevend, na negen opeenvolgende maanden van rode cijfers. Maar het meest aanmoedigend is dat de afdeling 'Carrier' ook weer winstgevend is. Onze 'business'-activiteiten leden al lang genoeg verlies."
 
Ondanks een daling van de verkoop, was de afdeling IC Mobile (mobiele telefonie) wel winstgevend op jaarbasis. Siemens meldt dat het in het laatste kwartaal een recordverkoop haalde van 12 miljoen mobiele telefoons. De afdeling SBS (it-diensten) deed het heel wat minder goed, ook al boekt ze een bescheiden winstcijfer: de nettowinst daalde van 101 miljoen naar 13 miljoen euro. In het laatste kwartaal leed SBS verlies, deels te wijten aan de kosten van een groot uitbestedings-project in Groot-Brittannië. Von Pierer bevestigde zijn vertrouwen in Paul Stodden, de ceo van SBS, en voegde daaraan toe dat er over de strategie van SBS wordt nagedacht. Overnames zijn daarbij niet uitgesloten.
 
Voor 2004 durft von Pierer te rekenen op de terugkeer van de groei en op een verhoging van de dubbelcijferige nettowinst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.