Managed hosting door True

Verloren 'mobieltjes' maken bedrijven kwetsbaar

 

Werknemers blijven notebooks, mobiele telefoons en pda's in grote aantallen verliezen en bedrijven hanteren vaak geen goede beveiligingsvoorzieningen voor deze apparaten. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Voor het tweede jaar op rij voerden Infosecurity Europe en Computer Weekly in opdracht van Pointsec Mobile Technologies een enquête onder zakelijke gebruikers van mobiele it-apparatuur in Britse bedrijven. Uit de 'PDA Usage Survey 2003' blijkt dat zo'n 40 procent van de respondenten wel eens een mobiele telefoon heeft verloren en 25 procent een notebook dan wel pda kwijt was.
 
Dat is een slechte zaak, want driekwart van de respondenten plaatsten in hun pda zowel hun professionele als privé-agenda, evenals bedrijfs- en privé-adresbestanden. Ook pin-codes, wachtwoorden, bank- en bedrijfsinformatie werd opgeslagen. En alles vaak zonder encryptie (57 procent) of wachtwoordbescherming. 41 procent maakte van de pda gebruik voor toegang tot het bedrijfsnetwerk, waarbij een kwart geen wachtwoord hanteerde.
 
In het vorige onderzoek werd het bedrijfsleven al gewaarschuwd voor de grote risico's als er geen goed beveiligingsbeleid wordt gehanteerd. Het is daarom onbegrijpelijk dat nu zelfs bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven geen adequaat beveiligingsbeleid heeft voor het gebruik van mobiele toestellen. Een jaar geleden gold dat nog voor 66 procent. De enquête adviseert dan ook eens te meer een 'totale ommekeer' in de houding ten opzichte van beveiliging van mobiele systemen. Een laatste tip voor wie toch pda of andere mobiele apparaten op (vakantie)reis meeneemt: taxi's zijn de 'meest populaire' verliesplekken (40 procent), gevolgd door bars, restaurants en nachtclubs (20 procent).

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/242385). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Ik durf te wedden dat als werknemers borg moeten betalen aan het bedrijf voor het gebruik van GSM/Laptop/Palm, het aantal vermissingen/beschadigingen wordt teruggebracht tot een fractie van de huidige aantallen.
Veel mensen gaan nl. heel anders met andermans spullen om dan met hun eigen gekochte spullen.
Vooral als er geen consequenties aan vastzitten in geval van schade/vermissing.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×