Managed hosting door True

Groep Risseeuw wil flexibel scholingsaanbod

 

ICT-scholing voor niet-automatiseerders, parttime opleidingen, duale trajecten en een flexibel aanbod van de opleidingen. Dit zijn enkele aanbevelingen die de taakgroep 'Werken aan ICT' op 19 oktober zal presenteren.

Deze groep onder leiding van Ton Risseeuw adviseert de overheid over de problemen op de arbeidsmarkt van automatiseerders. Volgens minister Jorritsma komt de taakgroep met maatregelen voor de korte, middellange en lange termijn. Allereerst werkt de 'commissie Risseeuw' aan voorstellen om het imago van de ICT-branche op te vijzelen. Dit moet er toe leiden dat meer scholieren kiezen voor een carrière in de automatisering. Deze maatregelen zullen echter pas over enkele jaren gevolgen hebben op de krappe arbeidsmarkt.
Volgens professor Frans van Vught, rector magnificus van de Universiteit Twente en lid van de taakgroep, moeten er ook voorstellen komen die gevolgen hebben op de korte termijn. Een belangrijk element hierin vormt het 'stapelbaar maken van de opleidingen'. Dit houdt in dat ICT'ers tijdens hun loopbaan studiepunten van verschillende automatiseringsopleidingen kunnen verzamelen en vervolgens samenvoegen. De 'gestapelde' studiepunten geven dan recht op een erkende titel. Het op grote schaal stapelen van studies moet ervoor zorgen dat het aanbod van opleidingen en hiermee de uitstroom op de arbeidsmarkt worden vergroot. Bovendien kunnen studenten via korte opleidingstrajecten snel op de arbeidsmarkt terechtkomen.
Daarnaast wordt er in de taakgroep gesproken over ICT-opleidingen voor niet-automatiseerders, deeltijdstudies en duale trajecten, waarbij studenten leren en werken tegelijk. Als de taakgroep in oktober de aanbevelingen heeft gepresenteerd, zijn overheid, bedrijfsleven en universiteiten aan zet. Zij moeten vervolgens actie ondernemen. Volgens Van Vught moet de regering hiervoor geld vrijmaken. Als grove schatting noemt hij een bedrag van honderd miljoen gulden.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/241181). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×