Managed hosting door True

KPN laconiek over ambities kabelaars

KPN Telecom is niet onder de indruk van het initiatief van de kabelmaatschappijen om de netwerken te koppelen en gezamenlijk telefonie aan te bieden. Het bedrijf juicht de marktverruiming zelfs toe en verwacht hiervan te profiteren. Als antwoord biedt KPN eind dit jaar Adsl-diensten aan.

Vorige maand kondigden kabelbedrijven UPC Nederland, Casema, Castel en Palet Kabelcom aan hun netwerken met elkaar te verbinden. Deze ondernemingen creëren hierdoor een landelijke infrastructuur, waarover zij, zonder inschakeling van KPN, telefonie gaan aanbieden.
De betrokken kabelaars beschikken over 4,1 miljoen aansluitingen en beheren hiermee 68 procent van de markt. Een geduchte concurrent voor KPN Telecom, zo lijkt het.
Topman Paul Smits van KPN maakte tijdens het telecomdebat van Cap Gemini duidelijk dat hij niet wakker ligt van het initiatief van de kabelbedrijven. De beoogde opvolger van directeur Wim Dik merkte laconiek op dat hij het initiatief zelfs toejuicht.
Wijs geworden door de ontwikkelingen op de markt van de mobiele telefonie, gaf hij aan dat een verruiming ook KPN ten goede komt. Immers, na de lancering van mobiele concurrenten Telfort, Libertel, Dutchtone en Ben groeide de markt enorm. KPN profiteerde hier flink van. "Als deze ontwikkeling ook geldt voor het vaste net, is dat zeer goed voor KPN."
De oud-monopolist zit ondertussen ook niet stil. "We komen terug", kondigde Smits dan ook aan. Als belangrijk wapen noemde hij de Adsl-technologie. Deze Asymmetric Digital Subscriber Line is de techniek die de koperen telefoonlijnen geschikt maakt voor snelle en breedbandige Internet-diensten. KPN zal dit voor eind dit jaar aanbieden in een aantal steden.
Verder kondigde Smits het einde aan van het 'tikkentijdperk', waarbij de gebruikers per tik betalen voor hun telefoongesprekken. Binnenkort kunnen grootgebruikers afrekenen per grotere tijdsblokken of een 'altijd aan-variant' kiezen. Tot slot zal KPN begin volgend jaar Isdn-plus op de markt brengen.
Tussen de bedrijven door plaatste Smits enkele kanttekeningen bij de ambities en pretenties van de kabelbedrijven. "Er bestaan nog geen applicaties. Bovendien moeten gebruikers de beloofde bandbreedte wel delen. Dit laatste is niet best als de buurman een grootgebruiker is", aldus het lid van de Raad van bestuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.