Managed hosting door True

Brocom en Datacenter geven domeinnamen terug

 

Brocom Automatisering geeft de vijf domeinnamen van IBM en Compaq die het had geclaimd, terug aan de rechthebbende eigenaren. Datacenter.nl ziet af van de domeinnaam windows.nl. Microsoft-advocaat Alfred Meyboom vindt dat Sidn (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) dit soort domeinnaam-kapingen moet tegenhouden.

dat het Amersfoortse Brocom de domeinnamen as400.nl, rs.6000.nl, netfinity.nl (IBM) en proliant.nl en deskpro.nl (Compaq) had laten registeren (zie:http://www.computable.nl/artikels/binnlan9/n38rs9tg.htm). Inmiddels heeft Brocom besloten de namen terug te geven en een nieuwe domeinnaam te verzinnen voor de toekomstige handelsactiviteiten via Internet.
Het Leidse Internet-bedrijf Datacenter.nl bleek hetzelfde met de domeinnaam windows.nl gedaan te hebben. Microsoft-advocaat Alfred Meyboom liet daarop weten dat hij Datacenter.nl zou sommeren de naam terug te geven, omdat het bedrijf inbreuk maakt op het merkenrecht. Dat is inmiddels gebeurd.
Overigens blijkt Windows2000.nl geclaimd te zijn door het Amsterdamse bedrijf Ntnt Nederland (met instemming van zijn Internet-aanbieder Wide Access). Windowsnt.nl staat op naam van Infopulse uit Best. Windows95.nl en windows98.nl staan nog open voor registratie.
In Nederland lopen de aanvragen voor een eigen Internet-adres (een url) via Sidn. Deze laat iedereen die een verzoek indient een verklaring tekenen die Sidn vrijwaart van eventuele inbreuken op handelsnaam- en merkenrecht. Iedere naam is te registreren, tenzij het om zeer algemene adressen (automatisering.nl, linux.nl) of misleidende namen (gratis.nl) gaat.
Advocaat Meyboom vindt dat deze vorm van zelfregulering tekortschiet. De stichting beroept zich op neutraliteit en legt de verantwoordelijkheid bij diegene die een naam indient. Volgens Ton Belksma, communicatie-adviseur van Sidn, is het bovendien onmogelijk om alle aanvragen voor domeinnamen te onderzoeken. Hij heeft ook niet de indruk dat het misbruik uit de hand loopt.
Meyboom hoopt dat de aanbeveling van Wipo (World Intellectual Property Organisation) afgelopen april om domeinnaam-speculatie tegen te gaan, snel wordt overgenomen. Wipo wil dat alleen de eigenaar van een befaamd merk het Internet-adres ervan kan claimen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/240897). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×