Managed hosting door True

Opkomst ICT leidt tot meer criminaliteit

 

De opkomst van ICT leidt tot meer strafbare gedragingen. Dit komt doordat er nieuwe mogelijkheden voor strafbaar gedrag bijkomen, terwijl de traditionele onwettelijke gedragingen niet verdwijnen.

Het aantal nieuwe delicten, zoals computerkraken en verspreiden van kinderporno over Internet, is flink toegenomen. Dit staat in het onderzoek Criminaliteit in Cyberspace, dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Justitie.
Volgens de onderzoekers beschikken justitie en politie over te weinig kennis van ICT-criminaliteit. Dit speelt hen parten bij de bestrijding ervan. Zo weten zij nog te weinig van patronen en trends in dit soort criminaliteit. Ook de kennis van de identiteit van de personen in de digitale wereld ontbreekt.
De rapporteurs bevelen aan om bij de bestrijding van Internet-criminaliteit zoveel mogelijk gebruik te maken van de sociale controle die burgers sowieso al uitvoeren. De overheid moet dergelijke controle stimuleren door meldpunten in te richten, Internet-normen uit te dragen en politiesurveillance in cyberspace uit te voeren. Verder moeten Internet-aanbieders en financiële instellingen meehelpen. Het is niet nodig om binnen het opsporingsapparaat een subspecialisme ICT-criminaliteit op te zetten.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/240161). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×