Managed hosting door True

Veiling numerieke domeinnamen moet over

De veiling van numerieke nl-domeinnamen moet opnieuw plaatsvinden omdat de registratie oneerlijk is verlopen. Dat stelt ISP Connect, branchevereniging van hostingbedrijven.

De veiling van numerieke nl-domeinnamen is oneerlijk verlopen en moet opnieuw plaatsvinden, dat stelt ISP Connect, branchevereniging van hostingbedrijven na onderzoek. ISP Connect onderzocht de klachten van tussenpersonen die bij de veiling van numerieke dommeinnamen (een webadres dat uit cijfers bestaat) betrokken waren. In ieder geval tachtig van de 2200 tussenpersonen vinden dat de zogenaamde 'landrush' oneerlijk is verlopen.

61 procent van de ondervraagden vindt dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN)  een 'blunder' heeft begaan en 65 procent  wil dat de veiling daarom ongeldig wordt verklaard en opnieuw plaatsvindt. Volgens ISP Connect wist ruim driekwart van de hostingbedrijven de SIDN-systemen pas na 36 minuten te bereiken; 41 procent wist geen enkele numerieke .nl-naam te registreren voor klanten.

Geen eerlijke kans

Volgens ISP Connect hebben de meeste tussenpersonen 'geen eerlijke kans gehad om de door hun klanten aangevraagde numerieke .nl-domeinnamen te registreren'. "Honderden consumenten zijn gedupeerd doordat enkele partijen veel gewilde numerieke .nl-domeinnamen met technische kunstgrepen hebben weggekaapt. Daarom doet ISP Connect een klemmend  beroep op SIDN om de  veiling ongeldig te verklaren en over te doen", stelt Arnout Veenman, voorzitter van ISP Connect.

Onderzoek SIDN

SIDN vindt dat de voorwaarden voorafgaand aan de veiling duidelijk waren voor alle partijen. Andere tussenpersonen hadden dezelfde voorbereidingen  kunnen treffen als de enkele internetbedrijven die de meeste numerieke domeinen wisten te registreren. Het bedrijf Mijnalbum.nl uit Joure wist bijvoorbeeld 1600 van de nummerdomeinen onder de 2000 te registreren door meer dan dertig servers in te zetten.

SIDN zegt zelf 'een intern onderzoek' te zijn gestart naar fouten bij de veiling. "Het feitenonderzoek en de evaluatie worden deze week afgerond en de resultaten daarvan zullen volgende week worden gepubliceerd."

"Het spijt ons echter te constateren dat ISP Connect in de rapportage over de opiniepeiling en de interpretatie ervan niet erg zorgvuldig is geweest, waardoor een feitelijk onjuist beeld ontstaat. ISP Connect extrapoleert bijvoorbeeld ten onrechte de constateringen van 81 specifieke deelnemers aan haar opiniepeiling naar de ruim 2.200 tussenpersonen van SIDN", stelt de stichting.

Meer inspraak

ISP Connect vindt dat de SIDN meer moet doen om tussenpersonen inspraak te geven. De branchevereniging wil dat er twee nieuwe leden van de Raad van Toezicht worden benoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het grote nadeel van het overdoen van deze veiling (voor zover je van een veiling kunt spreken aangezien het zo is dat de hardste schreeuwers het domein krijgen) is dat het gelijk een handel met voorkennis gaat worden.
Sinds de landrush is het namelijk duidelijk geworden welke domeinen werkelijk in trek zijn en welke niet en die kennis is eigenlijk alleen bij een zeer klein groepje bekend, namelijk de 2 die nu het grootste deel van de numerieke domeinnamen hebben.
Kortom door een re-run van deze landrush beloon je die 2 partijen ook nog eens doordat ze de onzinnige domeinnamen niet meer hoeven te registreren en daar dus ook geen kosten voor hoeven te maken.
Bijkomend nadeel is dat mensen/bedrijven die wel al bezig zijn geweest met een site voor hun domein dan de kans lopen dat dat werk voor niets is geweest en zou je die tijd dan ook vergoed kunnen krijgen?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.