Managed hosting door True

Voortgang hardware-cao stokt opnieuw

 

De voortgang van de algemeenverbindendverklaring van de hardware-cao gaat opnieuw gepaard met horten en stoten. De metaalsector dreigt bezwaar te maken.

Een commissie van wijzen probeert nu de plooien glad te strijken, maar de gesprekken verlopen stroef. "De metaalsector stelt zich hard op", aldus Simon van Dijk, onderhandelaar van Vereniging ICT Nederland. De betrokken partijen willen dat alle bedrijven in de hardwarebranche door middel van een dergelijke verklaring aan de ICK-cao zijn gebonden. Dan is het voor ondernemingen in deze sector niet meer mogelijk om zich aan de afspraken te onttrekken. De metaalbranche maakt echter bezwaar tegen het werkingsgebied, dat aangeeft welke bedrijven onder de cao vallen.
De cao's van de ICK en metaalsector vertonen enige overlap. Een aantal ondernemingen, met name de assemblage- en installatiebedrijven, kan tot beide sectoren behoren. Veel van deze organisaties willen zich liever aansluiten bij de ICK-cao. Deze afspraken bieden partijen namelijk veel meer vrijheid voor nadere invulling dan de oudere en dichtgetimmerde metaalcao. Bovendien kent de laatste cao dure pensioenregelingen. De metaalsector vreest dat bedrijven de ICK-cao als vluchtweg gebruiken.
De onderhandelaars komen in december weer bij elkaar. Of zij de voorgenomen datum van 1 januari halen is zeer de vraag. "Daar streven wij nog steeds naar", zegt Gerard van Hees van FNV Bondgenoten. "Misschien moeten wij hiervoor de klok stilzetten, want de discussie gaat traag. Er is onvoldoende snelheid. Maar ik hoop zeker dat wij er uitkomen." Zijn collega John Koudys van CNV verwacht dat de algemeenverbindendverklaring er toch komt. "Maar de gesprekken zijn lastig." Rutger Meijer, namens FNV betrokken bij de metaalsector, wil geen reactie geven.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/239673). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×