Managed hosting door True

Zelfstandig Spectrum komt met open software

 

Spectrum, de divisie van Cabletron die netwerkbeheersoftware levert, wordt nog dit jaar zelfstandig. Het moederbedrijf wil wel een meerderheidsbelang in Spectrum houden. Met deze verzelfstandiging hoopt de softwaredivisie zich beter in de markt te profileren.

Spectrum bouwt beheersoftware die door de uitgebreide functionaliteit pas goed tot zijn recht komt bij netwerken met meer dan duizend PC's. In de praktijk komt het nogal eens voor dat Spectrum is geïnstalleerd op hardware van concurrenten als Cisco en 3Com. Dat leidt vaak tot verwarring, aldus Wim Horseling, product marketing manager bij Cabletron. "Veel gebruikers denken dat Spectrum bedrijfseigen kenmerken van Cabletron heeft." Daarom kiezen ze vaak voor HP's Openview. Spectrum zou in het topsegment van de markt een aandeel hebben van 37 procent, bijna evenveel als Openview.
Horseling kan niet bevestigen dat Spectrum voor eind 1999 zelfstandig wordt, maar hij acht dat wel waarschijnlijk. "Om Spectrums marktaandeel te vergroten, heeft de software meer open kenmerken gekregen, zodat het is losgekoppeld van de technieken van Cabletron. Nu de software een open karakter heeft, is het product makkelijker te implementeren. Het zou een logische stap zijn de verzelfstandiging volledig door te voeren." In Nederland is de distributie inmiddels in handen van SMT en is Nrcc aangesteld als wederverkoper.
De verzelfstandiging van Spectrum is de eerste opvallende actie van de in juni benoemde topman Piyush Patel. Hij kwam bij Cabletron toen zijn bedrijf Yago Systems vorig jaar werd overgenomen. Bij zijn benoeming maakte hij meteen duidelijk dat Cabletron de kant op moet van de dienstverlening; daar valt het geld te verdienen.
Cabletron ligt zwaar onder vuur. Na tegenvallende resultaten reorganiseerde het bedrijf begin dit jaar. Dat heeft niet geholpen, want het laatste kwartaal (tot 31 mei) is afgesloten met 22,5 miljoen dollar verlies. Dat is bijna het dubbele van het verlies een jaar eerder, terwijl de omzet vrijwel gelijk bleef op 350 miljoen dollar.
De slechte resultaten en de snelle wisselingen in het management leiden tot hardnekkige geruchten dat Cabletron in de etalage zou staan. Analisten noemen als potentiële kopers onder andere Alcatel, Ericsson, Nortel en Compaq. Een overname wordt echter hardnekkig ontkend.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/232209). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×