Managed hosting door True

Sun onthult zijn Java-multimediachip

 

Sun Microsystems heeft de eerste details vrijgegeven voor een nieuw microprocessorontwerp. De leverancier wil zijn zogenoemde Microprocessor Architectur for Java Computing (Majc, uit te spreken als 'Magic') verheffen tot standaard voor post-PC-computerapparatuur.

De officiële onthulling van Majc vindt later deze maand plaats tijdens een technische conferentie op de Stanford University. Deze chiptechnologie moet Java-software sneller draaien dan bestaande processorplatformen en kan bovendien complexe video-, geluid- en beeld-bewerkingen uitvoeren.
Een team Sun-ingenieurs onder leiding van Jini-vader Bill Joy begon vier jaar geleden aan het ontwerp van Majc. Dankzij een ongebruikelijke opzet verandert dit één chip in wezen in een parallel verwerkingssysteem, wat daardoor meerdere instructies tegelijkertijd kan verwerken.
Tot op heden heeft Sun al meerdere pogingen ondernomen om processorstandaarden te ontwikkelen die niet afhankelijk zijn van zijn concurrenten Intel en Microsoft. De Sparc-chip is de meest succesvolle, maar geniet geen brede marktacceptatie. De Pico Java-processor is de minst succesvolle poging.
Analisten en IT-leveranciers menen echter dat de IT-industrie zich op een draaipunt bevindt. De opkomst van Internet brengt mogelijkheden om computergebruik te verbreden naar onder meer televisie-opzetkastjes en navigatiesystemen voor auto's. Diverse bedrijven werken dan ook aan eigen toepassingen en soms ook eigen hardware daarvoor. Voorbeelden zijn producten als de mobiele telefoons van Ericsson, Motorola en Nokia, en als de toekomstige Playstation II van Sony.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/232157). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×