Managed hosting door True

Rechter wijst patentclaim tegen Intel af

 

Een federale rechter in de VS heeft deze week alsnog een tegen chipproducent Intel ingediende patentclaim afgewezen. De claim, ingediend door werkstation-fabrikant Intergraph, was in juni door dezelfde rechter eigenlijk min of meer toegewezen.

Het gaat om de rechten op Intergraphs Clipper-techniek. Intergraph verwierf naar eigen zeggen het patent over de Clipper-chips - die overigens niet meer worden geproduceerd - in 1987, toen het de activa kocht van de Advanced Microprocessor Division van Fairchild Semiconductor. Beide bedrijven zouden hierover net overeenstemming hebben bereikt, toen Natsemi de controle over Fairchild verwierf. Op de dag van deze overname zouden de activa, inclusief de rechten op de Clipper-techniek, naar Intergraph zijn gegaan. Intel stelde daartegenover dat het in 1976 al een licentie-overeenkomst aanging met Natsemi, waarmee het de rechten verwierf op alle technieken onder controle van de laatste. Daaronder vielen volgens Intel ook die van de Fairchild-divisie.
Rechter Edwin Nelson oordeelde in juni dat deze licentie-overeenkomst geen betrekking had op de Advanced Microprocessor Division. "Onweerlegbare feiten tonen aan dat Natsemi niet de wettelijke autoriteit had om een licentie toe te staan, aangezien de patenten terzake niet aan dat bedrijf toebehoorden, maar aan een juridisch onderscheiden organisatie", vond de federale rechter op 4 juni.
Nu denkt hij er anders over. "De rechtbank kende in eerste instantie te weinig gewicht toe aan Intels argumenten", zo schrijft hij. Met deze afwijzing is de rechtszaak overigens nog lang niet voorbij. De claim was slechts een klein onderdeel in een grote antitrustzaak die momenteel loopt tegen Intel. Voorlopig ziet de chipfabrikant de toekomst zonnig in, zo laat een woordvoerder weten: "Deze uitspraak geeft ons alle vertrouwen voor het verdere verloop van de antitrustzaak. Hierop kunnen we een belangrijk deel van onze verdediging bouwen, wanneer deze zaak voor de rechtbank komt." De zaak staat gepland op 12 juni 2000.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/229773). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×