Managed hosting door True

IBM zet beta-code Linux voor S/390 online

IBM heeft een vroege testversie van zijn toekomstige Linux-vertaling voor S/390-mainframes online geplaatst. De computerfabrikant werkt momenteel zijn strategie uit voor Linux op mainframe-niveau en heeft daarbij drie mogelijke richtingen bepaald (zie eerdere nieuwsberichten).

IBM's website voor ontwikkelaars (http://oss.software.ibm.com/developerworks/opensource/linux390/) biedt de basisspecificaties voor Linux/390 en een link naar de GNU Linux-site waar de benodigde standaard Linux-code is te downloaden. De Developerworks-site bevat de compileerhulpmiddelen waarmee die C-code is te compileren voor de S/390-hardware.
De leverancier biedt ook extensies en patches waardoor de Linux-kernel de S/390-processoren en randapparatuur zelf kan aanspreken en gebruiken. De diverse debuggers, compilers en extensies zijn beschikbaar als 'open source'. De netwerk-drivers voor de S/390 zijn alleen verkrijgbaar als voor-gecompileerde programmatuur.
Ondanks het feit dat IBM Duitsland in beperkte mate technische ondersteuning biedt, stelt het IT-concern dat Linux voor de S/390 geen erkend IBM-platform is. Klanten staan er dus alleen voor wat betreft de ondersteuning.
De vroege versie van Linux/390 draait op IBM's mainframes die processoren bevatten van tenminste de G2-reeks. Het besturingssysteem kan op zichzelf functioneren als een enkel systeembeeld op één hardware-partitie, maar kan ook binnen eenvirtual machine (vm) draaien als een gast-partitie. Er zijn vanzelfsprekend nog wel diverse beperkingen, waaronder het partitie-plafond van 32 processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.