Managed hosting door True

Rechter: web-links schenden auteursrecht

 

De Amerikaanse districtsrechter Tena Campbell heeft een voorlopig verbod opgelegd aan een website die linkt naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Het gaat hier om een zaak tegen twee critici van de Mormoonse kerk die hyperlinks naar dat materiaal online hebben gezet.

Rechter Campbell is van mening dat het plaatsen van de web-adressen neerkomt op het schenden van het auteursrecht op het materiaal waar de hyperlinks naar verwijzen. Dit oordeel heeft al een golf van kritiek doen ontstaan, aangezien dit inhoudt dat de werking van het World Wide Web berust op schending van auteursrecht.
De aangeklaagde partij plaatste in juli uittreksels van het Kerkelijk Handboek van Instructies op zijn website. Dat boek is uitgebracht in een beperkte oplage die bestemd was voor kerkleerlingen. De Mormoonse kerk kreeg middels rechter Campbell gedaan dat die online-publicatie werd verboden.
Vervolgens plaatsten de aangeklaagden echter links op hun website die bezoekers doorverwezen naar kopieën van dat kerkboek op andere sites. Rechter Campbell heeft de kerk-critici nu verboden de inhoud van het boek online te publiceren. Daarnaast verbiedt hij verwijzingen naar websites waarvan de critici weten of vermoeden dat die het omstreden materiaal bevatten.
Eerder speelde een soortgelijk conflict al in diverse landen met betrekking tot de Scientology-kerk. Die sekte biedt volgelingen cursusmateriaal om zichzelf geestelijk te reinigen. Critici en tegenstanders van de kerk openbaarden informatie die alleen bedoeld is voor 'gevorderden' op het web.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/228825). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×